Den domfelte har hensynsløst utnyttet den eldre mannen, sier Nord-Østerdal tingrett.

Mannen nekter skyld, og dommen er anket. Men han sitter i varetekt – og varetektsfengslinga ble nylig forlenga med 12 uker.

Ålesunderen møtte den eldre mannen på et legekontor på Østlandet, og tilbød seg å reparere hustaket hans.

Til sammen fikk han utbetalt ca. 560.000 kroner for jobben, men taket ble aldri ferdig. I dommen heter det at taket faktisk ble i dårligere stand fordi han reiste hjem til Ålesund etter å ha fjernet gammel takstein.

Domfelte sa i retten at han hadde planer om å gjøre ferdig taket, men det trodde ikke retten noe på.

Videre slår retten fast at ålesunderen ved flere anledninger fikk den eldre, demente mannen til å skrive under kjøpspapirer og lånekontrakter for kjøp av biler og ei campingvogn.

Han tok også med seg en bil, en henger og en ATV som tilhørte den eldre mannen. ATV-en og hengeren solgte han videre, og tok pengene selv.

Ifølge retten stoppet ikke svindelen der.

Han fikk nemlig utlevert varer for 40.000 kroner i en butikk i Ålesund, med den eldre mannen oppført som kjøper på kredittpapirene.

Den domfelte tegnet også et abonnement hos en kraftleverandør med den eldre mannen oppført som ansvarlig kunde.

Den demente mannen hadde på dette tidspunktet fått oppnevnt en verge, og forsto ikke hva slags forpliktelser han hadde tatt på seg, heter det i dommen.

Men da ålesunderen forsøkte å få utlevert flere telefoner fra en butikk, ved å vise fram ei fullmakt fra den eldre mannen, ble politiet varslet. De pågrep ålesunderen inne i butikken.

Flere måneder seinere var han på ferde igjen. Nå oppsøkte han en eldre mann i Vestnes, sa at pipa på huset hans var skeiv – men at han kunne fikse det.

Den eldre mannen betalte ham 29.900 kroner i forskudd. Jobben ble aldri gjort ferdig.

Tingretten sier at framgangsmåten er den samme: Domfelte oppsøker bevisst eldre, sårbare personer med lovnad om at han skal utføre arbeid på huset mot forskuddsbetaling.

I tillegg til svindel ble han dømt for tre fartsovertredelser.

Nå blir det altså fengsel, samt at han må betale 704.054 kroner i erstatning.