Molde-ordfører Torgeir Dahl mener Frans Sves kamp for Romsdalsaksen dreier seg om stemmesanking. - Sve har startet en tidlig valgkamp, sier Dahl. Foto: Staale Wattø

- Jeg ser på dette først og fremst som en sak der Sve er ute etter å skaffe seg stemmer. Han har begynt en tidlig maktkamp, kontrer Torgeir Dahl.

Dert ble temperatur under dagens møte i fylkesutvalget. Frp, Venstre og Senterpartiet fremmet et forslag om at fylkesutvalget skulle be samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vurdere om det var grunnlag for å gjennomføre en forenkla utredning av Romsdalsaksen. Forslaget ble nedstemt av Ap, Høyre og KrF.

Det fikk Sve til å tenne på alle pluggene.

- Torgeir Dahl står her for den verste maktarrogansen jeg noen gang har hørt. Dahl mener han i denne saken har klippekort på sannheten. Samtidig som et stort flertall av folket i fylket, også i Romsdalen, mener denne saken må utredes. Jeg har respekt for at det kan være ulike meldinger, men jeg har ingen respekt for måten Dahl turnerer denne saken på.

- Den dagen Dahl skal belære meg om samferdsel kommer ikke, er beskjeden fra Sve.

Populisme

Molde-ordføreren mener politikernes oppgave er å stå for en sak selv om det blåser.

- En sak som dette vil alltid skape debatt. Det er helt legitimt. Noen ønsker at ferjene skal fortsette og noen ønsker ny teknologi. Men jeg mener at vi som politikere, og som kjenner prosessene både for å få en fjordkrysning igjennom og det å eventuelt endre på den, må stå i det selv om det blåser litt, sier Dahl.

- Alle i fylkesutvalget står bak at det var en demokratisk prosess fram til valget av Møreaksen som trase, påpeker Dahl, som mener de siste måneders debatt mellom Romsdalsaksen og Møreaksens venner, svekker fylkets posisjon.

- Møreaksen er utredet, kommunedelplanene er på plass og prosjektet er med i Nasjonal transportplan. Da burde jobben vår være å få framskyndet prosjektet og få en så tidlig oppstart som mulig, påpeker Dahl.

-Er det Sve driver med ren populisme?

- Ja, det mener jeg. Han er ute etter stemmer. Jeg har registrert at han også har vært ute med forslag om at bevilgningene til statlige riksveier skal flyttes til fylket og brukes på fylkesveier. For han dreier dette seg først og fremst om å sanke stemmer, tror Dahl.

Garanterer

Sve er av en noe annen oppfatning. Han mener Sunnmøre må våkne og at det også i Romsdal er en stor motstand mot Møreaksen-alternativet. At dette blir valgkampsak neste år er han ikke i tvil om.

- Jeg kan garantere at kravet om utredning av Romsdalsaksen vil bli fremmet i det nye fylkestinget som kommer sammen etter valget neste år. Så vil hovedfokuset i vårt parti fram mot rulleringen av NTP i 2021 være at en skal ta i bruk ny  teknologi for å redusere kostnadene, sier Sve.

- Greit at han selv bekrefter at dette er valgkamp, svarer Torgeir Dahl.

Frps Frank Sve og Venstres Iver Nordseth ville utrede Romsdalsaksen, men tapte saka. Foto: Geir H. Strand