Det er svært lave nivåer av mikroplast i vannet fra norske vannverk, viser en kartlegging fra bransjeorganisasjonen Norsk Vann.

– Vannbransjen tar på alvor utfordringene med plastforsøpling og mikroplast i vannforekomstene og har derfor gjennomført en studie av mikroplast i norsk drikkevann. 24 vannverk er undersøkt, blant dem vannverket i Ålesund kommune.

Studien viser at forekomstene av mikroplast er lav, også ved vannverket i Brusdalsvatnet i Ålesund. I snitt er det en mikroplastpartikkel per liter vann i dette drikkevannet.

Ålesund kommune holder tirsdag pressekonferanse om kartleggingen. Sunnmørsposten er til stede.

David Mertching, konstituert teamleder på vann, forklarer at det her er snakk om veldig små partikler - med en diameter på 0,001 mm.

– Med utgangspunkt i det som foreligger av kunnskap er det ved disse forekomstene ikke noen helserisiko forbundet med å få i seg dette vannet.

Det er tatt prøver på tre steder. I selve Brusdalsvatnet, prøver av rent vann etter rensing og prøver ute i nettet.

– Resultatene er gledelig i den forstand at vi finner svært lite mikroplast i både råvann og og behandla vann. Både i Brusdalsvatnet, i etterbehandling og ute hos abonnentene, sier Bjørn Skulstad, leder for VAR i Ålesund kommune.

Disse antas å være representative for norske vannverk.

– Er dere overraska over at det er så lite?

– Vi hadde nok frykta at det kunne være mer mikroplast, blant anna som følge av biltrafikken på vegen. Her trafikkerer rundt 10.000 biler per døgn, sier Skulstad. Men legger til at mikroplast er en av mange saker som angår beskyttelsen av drikkevannet.

– Det er ingen grunn til å slippe fokus på dette. Bystyret har jo vedtatt å jobbe for å få E39 ut av nedslagsfeltet for drikkevannet. Hvor langsiktig dette målet er er en anna diskusjon.

– Dette er gode nyheter for oss alle, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet har gjort en helsemessig vurdering av resultatene.

– Med utgangspunkt i foreliggende kunnskap, utgjør disse lave nivåene av mikroplast i drikkevann ingen helsemessig risiko, bekrefter sier Susanne Hyllestad ved Folkehelseinstituttet.

– Selv om forekomstene av mikroplast i norsk drikkevann er lav, må kampen mot plastforsøpling og mikroplast fortsette. Det er viktig for å hindre forurensing av miljøet og for å sikre fortsatt trygt drikkevann i springen, understreker direktør Hofshagen i Norsk Vann.