To uker med brukertesting av senga i Canada har vært det Kjell-Are Furnes, daglig leder i Ably Medical, kaller en «nydelig» opplevelse:

– Tilbakemeldingene vi har fått fra alle brukergruppene som har vært i teststudioet i Toronto er positive. Senga vi presenterer oppleves som noe helt nytt og revolusjonerende, og den dekker reelle behov hos både pasienter og ansatte. Vi har fått en god bekreftelse på at vi gjør noe veldig riktig. Testingen i Canada kunne ikke ha gått bedre, sier Furnes.

Omfattende testing

Til sammen har 70–80 personer i ulike yrker og funksjoner gjennomført 2-timers økter med testing av senga, der brukerne har snakket seg gjennom arbeidsoppgavene sine og sagt hva de vanligvis gjør i jobben, og hvordan de vil løse samme oppgaver med den nye senga.

De som har vært involvert er sjukepleiere, leger og fysioterapeuter, samt rengjøringspersonale og portører.

Også personer med pasienterfaring har bidratt med tilbakemelding. De er altså ikke innlagt på sjukehuset nå, men har vært pasienter og vet hvordan det er å ligge i en sjukehusseng. Så har selvsagt også sjukehusledelsen ved de fire canadiske sjukehusene som er med på samarbeidet med Ably Medical vært innom, samt representanter for ulike helseinstitusjoner.

– Vi opplever stor interesse for senga. Canada er et verdibasert samfunn der for eksempel belastningen på sjukepleiere som må løfte tungt tas på alvor.

Pris og design

Ifølge Furnes koster de billigste sengene rundt 5.000 dollar og de dyreste 50.000 dollar.

– Vår seng vil koste under 25.000 dollar, sier Furnes.

Han er i gang med å analysere 40 timer med opptak fra testingen i Canada, og alle innspill de har fått gjennom spørreskjemaer og direktekontakt.

Nå skal også design og materialvalg på plass.

– Den første senga vi testet i Canada har med hensikt vært uferdig utseendemessig, fordi vi ønsket fullt fokus på sengas funksjon og bruksmuligheter, og ikke på estetikk. Av erfaring vet vi at mange helsearbeidere har et hatforhold til sengehesten, så vi har spurt om råd også der. Innspillene tar vi med oss i det endelige designet.

Patent på plass

– Hva skal senga hete?

– Navn har vi heller ikke landet på ennå, men de viktige patentene er på plass. Patentene mener vi er bunnsolide i forhold til mulige forsøk på kopiering. Vi vet jo at det er flere enn oss som utvikler sjukehussenger, men ingen er i nærheten av å ha et helhetsprodukt som vårt, sier Furnes.

Den neste senga de lager skal være siste test av det de håper blir den endelige versjonen, som Furnes håper kommer i salg innen utgangen av 2019.

Også representanter for sjukehusledelse og helseorganisasjoner vil vite mest mulig om Ably-senga. I midten Cato Bjørkli, forskningssjef i Ably Medical. Foto: Ably Medical