De siste månedene har Bypatrioten, i lag med Ålesund kommune og andre, lagt sommerplaner for Kiperviktorget i bysentrum. Torsdag 14. juni skal resultatet stå klart.

– Vi kaller prosjektet «Torghagen». Her skal det skapes en god væreplass for alle, sier Trine Klemetsen, gründer og daglig leder for Bypatrioten Ålesund.

Med hjelp av et spleiselag og en rekke samarbeidspartnere, skal det settes opp midlertidige tremoduler og grønne vekster.

Europaller og entusiaster

Bygget på europaller, med både kunstgress og naturlig beplantning – skal installasjonene invitere folk både til å sitte ned og aktivere seg. Det blir også vanlige benker med bord.

– Tellinger viser at 3.500 mennesker passerer Kiperviktorget på en vanlig ukedag om sommeren. Kun en tredjedel stopper opp og tilbringer tid her. Potensialet er stort, sier Linn Kristine Kvammen, prosjektkoordinator i Ålesund kommune.

I dag er det få plasser å sitte ned på. Noen dager er det torghandlere, andre dager ikke. Slik torget fremstår i dag, innbyr den åpne plassen ikke særlig til å stoppe opp.

– Vi vil ha et torg som funker både med og uten torghandlere. En plass der det er lettere å være, sier Kvammen.

Sammen med avdelingsarkitekt Terje Eidsvik, også han fra kommunens plan- og bygningsavdeling, har hun jobbet tett med entusiastene i Bypatrioten om utformingen av prosjektet.

Stort og tomt

– I dag fremstår Kiperviktorget som stort, tomt og lite tilrettelagt. Vi ønsker levende byrom. Se bare hva som skjedde borte ved Stuen, da den tallerkenen kom opp i parken der.

– Å få mer aktivitet og byliv på torget, er noe mange ålesundere lenge har vært opptatt av, sier Trine Klemetsen.

Det var hun som fikk ideen til prosjektet. Med inspirasjon fra torg i Danmark og Polen, samla hun gode krefter til et kreativt løft for torget – og for byen.

Kan gjentas årlig

På sommeren brukes Ålesunds eldste torg av et mindre antall torghandlere, uteservering og noen matvogner som står der i større deler av året. Ellers er det i sporadisk bruk til spesielle arrangementer.

– Mange ønsker en torghandel slik det var før i tida. Men tidene og handlemønsteret har endret seg. Om vi i perioden fra mai til september får flere til å bruke torget, så vil det nok dukke opp flere kremmere også, sier Klemetsen.

– I år gjør vi et forsøk. Om det blir suksess, så kan det gjentas årlig, sier hun

Tanken er at de midlertidige installasjonene kan brukes om igjen, eller byttes ut med nye.

Ulike tema for Torghagen kan det også bli, fra år til år. Først ut er gjenbruk og kildesortering. Det ligger 300.000 kroner i prosjektet, med Sparebanken Møre som hovedsponsor.

Ålesund kommune bidrar med 100.000 kroner, i form av penger og tjenester. Dette fra fylkeskommunale prosjektmidler avsatt til slike formål.

– Byen må ta vare på torget

Årim, Ålesund havn og en rekke sponsoravtaler med det private næringslivet er også inne i dugnaden.

Blant annet skal et vaktmesterfirma stå for daglig vedlikehold på ukedager. En meget erfaren oppsynsmann er også engasjert.

– For at dette skal bli noe vi kan fortsette med, er det viktig at hele byen blir med og tar vare på Torghagen, sier Klemetsen. De ansvarlige for prosjektet, har valgt å holde det litt «hemmelig» inntil alt var klart.

På kommunalt hold skal alle tillatelser og nødvendige beslutninger være gjort av administrasjonen. Politikerne har ikke vært involvert. Det er kommunen som eier arealet, som skal tilbakeføres til opprinnelige stand etter prøveperioden.

– Vi har snakket med flere som driver næringsvirksomhet ved og på torget. De er veldig positive, sier Klemetsen.