Torsdag fylte Ålesund lufthavn, Vigra 60 år. 7. juni 1958 åpnet Vigra flyplass med en flokk prominente gjester fra hovedstaden. Stortingsfolk, statsråder, luftfartsdirektør, kringkastingssjef, lokale ordførere og flere pressefolk.

Åpningen

Første rutene fra Vigra var til Oslo, Bergen og Trondheim. Firemotors DC 4 gikk på Osloruta, mens 15-seters Heron ble brukt på Trondheim og Bergen.

Et DC 4 og senere DC 6 brukte nesten dobbelt så lang tid til Oslo som dagens moderne passasjerfly.

Braathens SAFE var eneste flyselskapet som fløy på Vigra fram til 1971 da Widerøe starta flyging med den berømte arbeidshesten Twin Otter.

Senere kom Boeing 737 som tok 124 passasjerer. Boeing 737 er det flyet som er mest i bruk i flere forskjellige modeller.

Dagens Ålesund lufthavn, Vigra har utviklet seg kraftig siden åpningen. Ikke minst på trafikk til utlandet. Amsterdam, Gdansk og Kaunas flys fast hele året og i feriesesongen øker rutetilbudet og inkluderer flere byer rundt og i Middelhavet pluss rute til København.

Flyselskapene

Widerøe har kommet tilbake til Vigra etter mange års opphold og flyr nå mellom Bergen, Ålesund, Kristiansund og Trondheim med flere typer Dash-8.

Wizzair flyr hver dag fra midten av juni til midten av september er det daglige avganger til Gdansk og to ganger i uka hele året til Kaunas med Airbus A321 som tar 230 passasjerer.

KLM flyr to ganger for dag til Amsterdam med Embraer 175/190. Om vinteren er det en tur for dag. SAS tar opp igjen Københavnruta og fly der annenhver dag fra slutten av juni til midten av august.

Første driftsåret fraktet flyene 34.359 passasjerer og i 2017 var tallet 1.067.542 fordelt på 799.303 innlandspassasjerer og 268.239 utenlandspassasjerer.

Første året var det 3.019 fly som lettet og landet på Vigra. I fjor var det 17.030 flybevegelser. I tillegg kommer Nord helikopter med sine 15 fast ansatte på Vigra og åtte helikopter. Disse foretar ca. 800 flyginger ut fra Vigra pr. år.

Optimisme

Sunnmørsposten stilte Lufthavnsjef Tor Hånde fem spørsmål om dagens flyplass og hva han tror om det neste 10 årene.

– Hvor mange daglige direkteavganger er det til Oslo, Trondheim og Bergen pr. dag?

– Ingen dager er like, det varierer med ukedag og sesong. Utgangspunktet er ti daglige avganger til Oslo, fem til Bergen og tre til Trondheim.

– Hva tror du passasjertallet vil ligge på om 10 år?

– Med en fortsatt positiv utvikling i det lokale næringslivet, og en økning i innkommende turister, tror jeg at passasjertallet vil ha passert 1,5 millioner i året innen 10 år har gått.

– Hvor mange ansatte har Vigra?

– Det er tett oppunder 250 ansatte i de ulike selskapene som holder til på lufthavna.

– Er Euro Atlantic Boeing 767 -300ER fremdeles det største passasjerflyet som har vært på Vigra?

– Vi har ingen offisiell statistikk på dette, men i de 14 årene jeg har vært lufthavnsjef kan jeg ikke huske at vi har hatt noen større fly på Vigra, men kanskje noen av leserne har bedre hukommelse.

– Nye utbyggingsplaner?