Det var en nedgang fra året før, da fem par ga hverandre sitt ja i kirka ved Moa.

– Til vielser vil folk heller ha monumentale kirker som Borgundkirka og Ålesund kirke, som er veldig populære, sier kirkeverge Svein-Rune Johannessen.

De siste tre årene har det kun vært ti vigsler i Spjelkavik menighet, som har 18.000 innbyggere.

I kirkene på Ellingsøy og i Volsdalen er det enda færre som gifter seg.

Klassiske kirker er populære

– Den store forskjellen i antall vielser i kirkebyggene har mye å gjøre med den arkitektoniske utformingene av de moderne kirkene, samt omgivelsene og rammen rundt.

– Borgund kyrkje er den mest brukte vigselskirka i landet, sier Johannessen.

Mens kirkebrukerne i stor grad velger sine lokale kirker til dåp og konfirmasjoner, ønsker vordende ektepar heller klassiske kirkebygg – med lang midtgang og kirketrapp utenfor – i omgivelser som også gjør seg godt på bilder.

– Jeg tror ikke folk har fått øynene opp for hvor fantastisk flotte kirkerom vi har også i de andre kirkene våre.

– Mange i indre bydel som gifter seg i Ålesund eller Borgund har knapt vært i kirka her i Spjelkavik, sier Johannessen. Han mener også uteområdet er veldig flott, ikke minst med den nye urnelunden.

– Kirka har riktignok ikke ei trapp ute, men midtgangen er lang nok, smiler kirkevergen.

Han ble selv viet i Spjelkavik-kirka, ikke lenge etter at den ble bygget på slutten av 1980-tallet. I 2007 sto kirkens nye utsmykning ferdig. Kunstneren Håkon Blekens glassmalerier, med i alt 96 ruter, omkranser et sekskantet kirkerom. Selve kirka er bygd i teglstein og har 600 plasser.

Nye brudestoler lite brukt

Volsdalen kirke er utsmykket med glassmalerier og altertavle av Frans Widerberg. Også ellers er kirka oppjustert, siden asfaltgulvet lå der på 1970-tallet. Ellingsøy kirke var ny i 1998. Den er utsmykket av Håkon Gullvåg og er en slags mindre utgave av Spjelkavik kyrkje.

For et par år siden kjøpte Spjelkavik inn fire nye brudestoler, for å gjøre det litt mer staselig å vies der.

– De er dessverre lite brukt, i hvert fall av bruder, brudgommer og forlovere, sier sogneprest Knut Bjune.

– Jeg synes det er et veldig vakkert rom. Vi skulle gjerne hatt flere vigsler her i kirka, sier presten.

De nyere kirkebyggene i Ålesund har også lokaler der man kan stelle til brudefest – dog med visse begrensninger på type drikke – om man ønsker det.

Høysesong for bryllup

Selv om juni er høysesong for bryllup, er det i Spjelkavik kun to planlagte vielser denne måneden i år.

I Volsdalen og på Ellingsøy kimer kirkeklokkene sjelden til bryllupsfest, selv på sommeren. Da er det mer trøkk i Borgund, med sine rundt 40 vielser årlig.

I Ålesund kirke er det over 20 vielser. I gjennomsnitt følges disse av 60-100 gjester – i et kirkerom med plass til 800.

– Mange tenker at en kirkelig vielse må være storslått og med mange gjester. Men slik må det ikke være, sier Arnt Sigurd Sollie, sogneprest i Ålesund og Volsdalen.

Nylig viet han et par i dåpskapellet i Ålesund kirke, et mindre rom i tilknytning til det store kirkerommet.

– Det var en veldig sterk og flott opplevelse; nøkternt, men med fest og stemning – og kun forlovere og de aller nærmeste til stede for brudeparet.

– Jeg skulle ønske at terskelen for å gifte seg i kirka generelt ble lavere. Man må ikke ha 100 gjester og et tema for at det skal bli vellykket.

– Det er fullt mulig å ha nøkterne og like fullt flotte vielser i kirkene, sier presten.

Antall kirkelig inngåtte ekteskap er nedadgående, noe Sollie tror delvis har å gjøre med et press på at ting skal være stort. Da koster det også fort mye penger.

Mange må betale ekstra

De fleste som vies i Borgund og Ålesund bor utenfor menighetene. De må betale knapt 4.000 kroner i leie for kirka. Gifter du deg i egen menighet, så er det gratis.

Er man bosatt utenfor prostiet (Haram, Sula, Giske og Ålesund) må det i tillegg betales 2.350 kroner til presten.

– Volsdalen var førstevalget

Lørdag den 19. mai ga Shona Sanne (49) og Vidar Linmo (50) hverandre sitt ja i Volsdalen kirke. De ble da første par på to år som valgte å gifte seg der.

Etter vielsen var paret strålende fornøyd.

– Kirka er lys og varm, og mer personlig enn store og kalde Ålesund kirke. Vielsen var en utrolig fin opplevelse.

Hele dagen var fantastisk, med superflott vær i tillegg, forteller Shona Sanne.

Hun er døpt i Ålesund kirke, som hun soknet til da hun bodde på Aspøya. Mannen er oppvokst i Nørvegata, som er nært Volsdalen.

Etter mange år utenlands, traff Shona igjen barndomskjæresten under et besøk i hjembyen for snart ti år siden. De ble sammen, hun flytta tilbake til Ålesund og i dag bor paret på Fjelltun. 32 år etter at de først traff hverandre, er de blitt rette ektefolk.

– Ingen av oss er spesielt kristne eller går mye i kirka. Jeg ville egentlig ikke gifte meg i kirka, men det ville han. Da ble Volsdalen førstevalget. Den er litt mindre kirkelig, sier hun.

Sammen med 60 gjester fortsatte paret bryllupsfesten på Sangens Hus, som også ligger i bydelen de bor i.

– Vi brukte mye tid på planlegging og forberedelser til bryllupet, forteller Sanne.

Valgte kirka som passet best

Mange spurte på forhånd om hvor de skulle gifte seg – i Borgund eller Ålesund?

– Mange ble overrasket da vi fortalte at det skulle skje i Volsdalen, sier hun.

– Vi valgte den kirka som passet oss best. Jeg har forståelse for at andre heller velger kirke ut fra hva som passer vielsen og gjestenes forventninger, sier Sanne.

Hun synes det er litt trist at så få vil vies i sine lokale kirkebygg.

Nå kan du gifte deg på rådhuset

I dag er også borgerlig eller humanistisk vigsel vanlig.

I fjor ble det gjennomført 117 vigsler ved Sunnmøre tingrett – noe som er på nivå med de foregående årene.

Fra nyttår ble den offentlige vigselsfullmakten byfodgen tidligere hadde, overført til kommunene.

I Ålesund har ordfører, varaordfører og enkelte andre politikere og byråkrater nå fått vigselsrett.

Hittil i år er 36 par viet av kommunen. Det skjer vanligvis i formannskapssalen på rådhuset. Dette fram til det blir opprettet et nytt livssynsnøytralt seremonirom i kommunen.

Tror ny kirke blir populær

Ålesund kirkelige fellesråd jobber for å bygge ny kirke i Hatleholen, i indre bydel. Prosjektet har vakt internasjonal oppsikt i arkitektkretser.

– Jeg tror at den nye kirka, med sin spennende arkitektur, vil bli populær også som vigselskirke, sier kirkeverge Johannessen.

Det gjenstår å se.

– Jeg synes Volsdalen kirke er vakker og mer intim enn Ålesundkirka. Dessuten er den jo nærkirka til de som bor i menigheten, hvorav mange både er døpt og konfirmert her, sier Arnt Sigurd Sollie, sogneprest i Ålesund og Volsdalen. Han sto selv for vielsen som nylig var i Volsdalen kirke. Da var det to år siden forrige vielse der. Foto: Marius Simensen