Driftsleder Geir Aure i Ålesund kirkelige fellesråd bekrefter at det har kommet flere klager på manglende gravstell de siste ukene.

– Det ser pjuskete ut ved flere av gravene, så når folk klager, kan vi ikke si noe på det. Det har vært en uvanlig vinter og vår. Værgudene har ikke spilt på lag med oss, sier Aure.

Lang vinter med tele i marka og sein vår, gjorde at kirkegårdsarbeiderne kom seint i gang med den første utplantingen.

Ifølge hjemmesiden til kirkene i Ålesund blir vårlyng plantet ut i april. Med værforbehold, understrekes det.

– Vårlyngen ble forsinket med 14 dager. Den pleier vanligvis å stå noenlunde fint til vi erstatter den med sommerblomster i begynnelsen av juni.

– Vi er i rute med sommerplantingen, selv om det ikke ser sånn ut over alt. Vi er i gang ved Øvre gravlund bak krematoriet, og satser på å få ut sommerblomster ved alle gravene vi har ansvar for før St. Hans. Det er målet hvert år sier Aure.

Tok hjorte-grep

Kirka tilbyr ulike pakkepriser for stell av gravene. Pakkene inneholder vårlyng og sommerblomster av ulike sorter og antall, og så er det mulig å betale for høstlyng i tillegg.

Prisene dekker planting, vanning og luking.

Blomster til Allehelgensdag 1. november, eller en bukett til 17. mai, kan bestilles ekstra.

– Tidligere plantet vi stemorsblomster på gravene før 17. mai, men da fikk vi et hjorteproblem, så det har vi sluttet med. Når vi nå får sommerblomstene ut på alle gravene vil det se fint ut igjen. Sommeren pleier ikke å være den vanskeligste tida for gravstell, sier Aure.

– Er dere rustet for en lang og varm sommer, da?

– Nå er det sjelden mangel på vann på våre kanter, men hvis det blir uvanlig tørt i sommer, har vi mulighet til å ta inn flere folk som kan sørge for god vanning. Vi skal gjøre det vi kan for at gravene ser pene og velstelte ut framover.

– Alle avtaler om gravstell tar vi på alvor, og vi ønsker å levere den tjenesten folk betaler for. Men vi har med levende planter å gjøre, og det kan gi noen væravhengige utfordringer. I fjor høst hadde vi stikk motsatt problem, med mye regn og dårlig drenering. Det har vi gjort noe med. Vi er godt forberedt på mye regn, sier Aure.