Hjemme hos Britt Walle Ekroll i Ålesund drikker de hylleblomstsaft og spiser solbæris.

– Dette er vidunderlig. Å få komme inn i et ekte hjem er den beste måten å oppleve Norge og det virkelige livet på.

– Og jeg liker arkitekturen i huset,- den unike måten trearbeidet er utført på.

Kjøper seg hjemmebesøk

Dr. Paul P. K. Lin ser seg om i den åpne stua med store vindu, kraftige furubjelker i taket og lyse vegger. Han er i følge med ti kineser/amerikanere som er gjester om bord i cruiseskipet Rotterdam om ligger ved kai i Ålesund.

Men denne dagen har de kjøpt seg HomeVisit hjemme hos Oddvar Ekroll og Britt Walle Ekroll på Lerstadtoppen, som en del av tematuren Art Nouveau.

– Alt er forskjellig fra New York; fjella, havet, trærne – alt det grønne. En utsikt som dette er vi ikke vant til, og inne er det veldig koselig. Jeg liker denne kombinasjonen av gammelt og nytt.

Besøk: Fornøyde med hjemmebesøket på Lerstadtoppen drar turistene tilbake til Ålesund sentrum og flere opplevelser i jugendbyen Foto: Marius Simensen

Audie Lam setter seg godt til rette i sofaen sammen med Annie Kaan, og suger til seg forskjellene fra de store leilighetene de har i New York.›

– Rommene her er mindre, men er luftigere og har mye mer sol. Det er flott å sitte her og se ut på naturen, sier de to damene som har merket seg grastaket på boligen.

– Det har vi ikke sett før. Vi liker det, men lurer på hva som skjer når det regner?

Hjemmelaget mat

God stemning: Stemninga rundt lunsjbordet ergod når vertinne Britt Walle Ekroll serverer saft av hyllebærblomst til de kinesiske turistene som er på besøk hjemme hos henne. Alle Foto: Marius Simensen

Mens gjestene ser seg om, springer vertinna mellom kjøkkenet der lunsjen tilberedes og stua der hun har flere pratestopp.

Hun forteller at det er hennes ektemann, Oddvar, som tegnet boligene deres i 1983 og seks andre nabohus.

Og så inviteres gjestene til bords og serveres bakt laks med drue og vårløksalat, hjemmelaget saft av svarthyllblomst og solbæris til dessert.

– Solbærene plukket jeg i min egen hage i fjor høst, forteller hun mens kineserne spiser isen.

– Frisk smak, er Ping Yees dom over svarthyllblomstsafta. Hun er teknisk reiseleder for cruiseturistene, og er godt fornøyd med hjemmebesøket.

– Vi ønsket oss noe annet enn en typisk turistattraksjon, og ville gjerne hjem til noen for å se hvordan nordmenn bor og lever. Og det har vi fått. Dette er en ekte og unik opplevelse, som vi kommer til å huske lenge, sier Ping Yee mens hun og de andre takker for seg, og blir hentet med minibuss til nye opplevelser i jugendbyen.

– Du som har vært vertinne, hvorfor åpner du hjemmet ditt for fremmede turister?

– Jo, fordi jeg selv ville satt pris på å komme hjem til folk når jeg er ute og reiser, og da må jeg være like gjestfri selv, sier Britt Walle Ekroll og legger til:

– Dessuten har jeg tid og lyst til å gjøre det, og så merker jeg at de som kommer på besøk setter pris på det. Det gleder meg!

Ny trend

Bente Saxon ved Destinasjon Ålesund og Sunnmøre forteller at HomeVisit blir stadig mer populært blant tilreisende amerikanere, engelskmenn, kinesere og andre turister.

– De ønsker å komme tettere på den norske kulturen. Det gjør de når de får komme hjem til folk, få servert vafler eller noe annet og høre vertskapet fortelle om norske tradisjoner. Turistene vil ha personlige møter og høre historien om stedet de besøker, forteller Saxon og legger til:

– Dissa i det store treet ved Christian Gaard på Trandal er blitt en slik attraksjon. Bildet av den på Facebook har gått verden rundt, og nå kommer folk fra India og andre land for å opplevde den verdensberømte dissa. Slike opplevelse selger.