– Ja, dette er heftig, det har balla på seg, konstaterer Rose Mari Refsnes i Ålesund kommune, som er prosjektleder for oppryddingsprosjektet i Aspevågen. For nå får politikerne sjokkbeskjed.

– Det er blitt veldig mye dyrere enn først antatt, fordi det er mye mer masse som er forurensa enn det som var forventa. Arbeidet krever både mye ressurser og mer tid, konstaterer hun. Oppryddingsarbeidet som starta i slutten av april, og skulle vare ei uke, pågår fortsatt. Håpet nå er å kunne avslutte arbeidet før fellesferien, ifølge Refsnes.

Bakoversveis

Forurensnings-bomben resulterer nå i at det kommer en ny sak på bordet til politikerne i formannskapet 19. juni, en sak flere politikerne trolig kan få bakoversveis av. Kommunen (VAP) har satt av 500.000 kr i sitt budsjett til opprydding på Ysteneset. Her lå tidligere Ålesund gassverk, som størstedelen av tiden det var i drift fram til 1959, var eid av Ålesund kommune.

Det er Fylkesmannen i Møre og Romsdal som har gitt pålegg om å kartlegge og fjerne forurensa masser som kan lekke miljøgifter til sjøen. Norconsult har avdekket at bakken langs, og delvis under innfartsveien og utenfor bygningen til Ystenesgata 6B, som leier ut lokalet til flere bedrifter og NAV, er proppfull av miljøgifter og giftgassen cyanid.

Nye oppdagelser

Ifølge en konsulentrapport var det ikke nevneverdig forurensning under selve bygget, ifølge opplysninger fra eiere om at løsmasser og tjæretanker ble fjernet og fjell skutt ut før bygningen på eiendommen ble oppført. Men under arbeidet med å fjerne de forurensa massene, er det nå observert tjære sive ut under grunnmuren av bygget.

– Det er derfor trolig en tjæretank under bygget som ikke ble tømt da bygget ble oppført. Dette medfører en vesentlig del av kostnadsøkningen for prosjektet, heter det i orienteringen til politikerne.

Arbeidet med å fjerne massene ble etter hvert estimert å koste 730 tusen kroner pluss moms.

– Men på bakgrunn av mottatte fakturaer og estimerte kostnader for det gjenstående arbeidet, vil prosjektet ha en kostnad på ca. 7 mill.kr, pluss moms, går det fram av rådmann Liv Stettes orientering til formannskapet. Og mengdene masser, definert som farlig avfall til deponi, som var estimert å bli 80 kubikkmeter, har nå vokst til 490 tonn.

Lekker tjære

Ifølge gamle dokumenter skulle tjæretanken være fjernet. Nå viser det seg at den ikke er det og at grunnmuren går rett over den, og det ligger tjukk tjære både i grunnen utenfor og muligens under bygget. I hvilken grad dette kan få rettslige etterspill, er uvisst.

– Vi er i dialog med huseier og prøver å finne løsninger. Men det er Ålesund kommune som er forurenser, og inntil vi finner bevis for noe anna, så er det vi som må rydde opp, sier Refsnes. Det er ikke samme huseier i dag, som da bygget ble ført opp. Ifølge Refsnes er det ikke på tale å rive bygget, men det er tatt hull i garasjeanlegget, og en forventer kanskje å finne den andre delen av tjæretanken innafor og en kan bli nødt til å skjære hull i gulv for å få fjærna tank og tjære. Å fjerne tjukk, seig tjære er ikke lett.