– Dommen er på gale premisser og domstolen har ikke forstått problematikken. Vi jobber nå sammen med advokatene våre for å se hva vi kan gjøre med en dom som er feil. Vi ser på hvilke ankemuligheter som eksisterer, sier Jan Magnus Kleven, daglig leder i Bunker Oil.

Motparten, daglig leder Gunnar Gran i Haltbakk Bunkers, er av motsatt oppfatning.

– Vi tar dommen til etterretning og mener at den er helt riktig, sier han.

Kompleks sak

Saksforholdene strekker seg flere år tilbake i tid. Selskapet Haltbakk Bunkers ble opprettet i 2016 og overtok da, via sitt morselskap Skarholmen Invest As, virksomheten til Steinar Haltbakk ENK. Det skjedde etter at eier Steinar Haltbakk brått døde mot slutten av 2014. Striden dreier seg om et tilgodehavende som boet etter Haltbakks enkeltpersonforetak skal ha hatt mot Statoil på 75.500 liter olje.

Bunker Oil var Steinar Haltbakk ENK sin hovedleverandør av bunkersolje, men selskapet kjøpte også fra Statoil Fuel and Retail Norge.

Steinar Haltbakk ENK gjorde selv uttak av bunkersolje fra sine leverandører og holdt selv rede på uttak og leveranser.

Bunker Oil og Statoil kontrollerte uttakene ved å peile sine egne tanker, og mellom partene oppsto det et tillitsforhold.

Ifølge dommen varierte mellomværendet mellom Steinar Haltbakk og leverandørene kontinuerlig. Selskapet kunne også ha olje til gode hos en leverandør som følge av leveranse til denne leverandørens kunder.

Strid etter dødsfall

Etter Steinar Haltbakks død overtok Haltbakk Bunker virksomheten hans rundt 4. mars 2015 «as is», altså «som den var». med virkning fra 1. januar samme år.

I et møte med en person ansatt i Haltbakks enkeltmannsforetak i januar 2015 hevder Bunker Oil at det ble avtalt at Bunker Oil skulle overta kravet mot Statoil og at dødsboets gjeld til Bunker Oil skulle reduseres tilsvarende verdien av kravet.

Kreditnota

Neste måned ble boet sendt en kreditnota fra Bunker Oil på i overkant av 550.000.

Etter overtakelsen iverksatte Haltbakk Bunkers en full gjennomgang av virksomhetens økonomiske situasjon. Flere krav som Bunker Oil ble bestridt, mens enkelte krav ble betalt etter hvert som dokumentasjon ble framlagt.

I et møte 14. juli 2015 kom Haltbakk Bunkers og Bunker Oil til enighet om betaling av resterende krav. Enigheten ble sammenfattet i en avtale hvor det også ble tatt inn en klausul om at ethvert forhold mellom partene skulle være endelig opp- og avgjort.

Ifølge dommen ble verken Haltbakk Bunkers eller Statoil informert om at Bunker Oil mente å ha overtatt eiendomsretten til 75.500 liter bunkersolje som befant seg hos Statoil. I slutten av 2015 forsøkte Bunker Oil forgjeves å få overlevert de 75.500 liter bunkersolje fra Statoil. Bunker Oil rettet deretter krav mot Haltbakk Bunkers tilsvarende det tidligere krediterte beløp på 550.000. Haltbakk Bunkers bestred kravet og saka ble brakt inn for Nordmøre tingrett, som i oktober 2017 dømte Haltbakk Bunkers til å betale tilbake 550.000 kroner i tillegg til saksomkostninger.

Anket og omgjort

Saka ble anket til Frostating lagmannsrett, og i slutten av mai kom dommen. Lagmannsretten mener det ikke er riktig at det eksisterer en avtale om at Bunker Oil skal ha eiendomsretten til de 75.500 literne med bunkersolje, slik de hevder det ble avtalt på møtet de hadde med en ansatt i Haltbakks enkeltpersonforetak i januar 2015.

Retten mener uansett at denne personen ikke hadde fullmakt til å binde dødsboet i en avtale. Ifølge lagmannsretten bygget utstedelsen av kreditnotaen på 550.000 kroner på en ukorrekt forutsetning om at Bunker Oil hadde til gode et parti på 75.500 liter bunkersolje hos Statoil.

Retten mener også at forliksavtalen som selskapene inngikk i juli i 2015 var et endelig oppgjør.

– Bunker Oil var ved avtaleinngåelse i den villfarelse at selskapet hadde krav på 75.500 liter olje fra Statoil. Det var Bunker Oil selv som hadde skapt sin egen villfarelse, og Bunker Oil bærer som profesjonell par risikoen for villfarelsen, heter det i dommen.

Haltbakk Bunkers ble frifunnet. Bunker Oil ble dømt til å betale saksomkostningene for sakene i både ting- og lagmannsretten. Den summen ble på 510.000 kroner.

Bunker Oil har tilhold i Ålesund. Foto: Line Helgesen