Mandag kom nyheten om at adm. direktør Espen Remme mener konkurransen om å bygge sjukehuset bør bli avsluttet.

Årsaken er at pristilbudene som har kommet inn er langt høyere enn forventet, og det vil ikke være mulig å forhandle de ned til den økonomiske rammen som er satt for oppdraget.

Helseforetaket har fått inn to tilbud fra entreprenører, BetonmastHæhre AS og Skanska AS, på bygging av sjukehuset. Begge tilbudene er gode, men prisen er altfor høy. Styringsrammen for prosjektet er 4,3 milliarder (2018-kroner), men prosjektet skal gjennomføres gjennom flere entrepriser.

Utsatt ett år?

Direktør Remme antyder at om styret går for en ny anbudskonkurranse, så kan prosjektet og byggestart trolig bli utsatt med pluss-minus ett år.

– Slik jeg leser sakspapirene har ikke Remme noe annet valg enn å komme med denne innstillingen. Tilbudene ligger langt utenfor rammen han har å bygge for. Innstillingen hans er som følge av pristilbudene som er kommet, sier styreleder Theodorsen til Sunnmørsposten.

Han har registrert at byggekostnadene også har økt for andre prosjekter som Nordøyvegen på Sunnmøre.

– Det er vel et presset marked, konstaterer styrelederen.

– Sykehusbygg og Helse Møre og Romsdal må i fellesskap se på hele entreprisemodellen, og finne ut om det er andre måte å gjøre dette på, sier Theodorsen.

Leit med utsettelse

Han mener en utsettelse av prosjektet er veldig leit.

– At Remme må gå til det skrittet å avlyse konkurransen betyr jo en utsettelse, og han antyder ett år. Det er leit for befolkningen, pasienter og alt mulig, sier Theodorsen.

– Er det sannsynlig at prisene vil bli billigere om ett år?

– Du må vente til onsdagen for å få flere detaljer, svarer styrelederen.

På spørsmål om han frykter lengre utsettelser enn ett år sier han at han forholder seg til styrepapirene.

– Vi må være fremoverlent. Administrasjonen må brette om ermene og se på hva som er mulig å gjøre fram til høsten.

Theodorsen vil ikke kommentere summene, og avstanden fra tilbud og styringsrammen. Heller ikke Remme går inn på summene av konkurransemessige hensyn i mandagens pressemelding.

Planen til Helse Møre og Romsdal var å innstille en entreprenør for byggeoppdraget 29. juni, og deretter starte samhandlingsfasen fram mot byggestart i november 2018.

Nestleder May-Helen Molvær Grimstad i styret ønsker ikke kommentere saken før på onsdag.