Sunnmørsposten skrev i går om regninga på opprydding av svært forurensa masse på Ysteneset, som undervegs har tidoblet seg, til sju millioner kroner.

Men fortsatt vet en ikke hvor omfattende forurensningene er. En har funnet mer og mer, jo mer en graver på den gamle tomta til Ålesund gassverk, som kommunen eide da det ble avviklet i 1959.

Grep må tas for å stoppe videre utlekking av miljøgift til Aspevågen.

Gammelt grums i grunnen

Ifølge Rose Mari Refsnes som er Ålesund kommunes prosjektleder for opprydningsprosjektet i Aspevågen, pågår det nå supplerende undersøkelser av forurensningsforekomstene under selve innfartsvegen på Ysteneset. Det er påvist forurensning her, men nå kartlegges omfanget.

Men under gravearbeidet nord for innfartsvegen utenfor bygget til Ystenesgata 6B, ser en at det tyter tjukk tjære ut fra grunnen fra innfartsvegen også. En har funnet den ene tjærekummen full av seig tjære under grunnmuren på bygningen. Den andre tjærekummen skal ligge under selve innfartsvegen.

Del 2 under innfartsvegen

– Når vi avslutter det pågående prosjektet utenfor Ystenesgata 6B på nordsida av innfartsvegen, så bygger vi mur og legger duk for å unngå at forurensa masser blander seg med rene. Vi ser på dette området som to separate prosjekt, slik at vi tar igjen det andre under innfartsvegen ved en annen anledning. Det er i hvert fall slik en tenker nå. Så spørs det hva fylkesmannen sier, påpeker hun.

Refsnes viser til at her skulle det bygges firefeltsveg, men at dette nå er tatt ut av Bypakken. Det er likevel noe usikkert hvordan vegløsningen blir.

– Men jeg kan ikke se for meg at vi vil få krav fra fylkesmannen om å gjøre tiltak som innebærer at vi må sperre av innfartsvegen, før en større plan om vegløsning er klar. Det vil medføre trafikalt kaos å sperre av innfartsvegen på Ysteneset, påpeker hun.

– Men det er Ålesund kommune som også må ta regninga om masser under innfartsvegen må fjernes?

– Ja, det er jo Ålesund kommune som er forurenser. Men en må se på muligheter for en eventuell deling med Statens vegvesen. Men vi vil nok få et krav om å lage barriere mot sjøen, for å hindre utlekking fra fyllingen under innfartsvegen til sjøen, legger hun til.

– Det betyr at regninga kan bli større enn de sju millionene til nå?

– De sju millionene gjelder kun arbeidet rundt Ystenesgata 6B. Det som er under innfartsvegen kan bli en anna sak. Det er vanskelig å se før en har kommet ned i de forurensede massene, hvilke tiltak som må til, og hva det vil koste. Det kan bli både billigere og dyrere enn del 1 av prosjektet, som vi holder på med nå, forklarer Refsnes.

Analyser

Denne uka gjøres det risikovurdering i forhold til metode for å få bort den klebrige tjæra under og inntil Ystenesgata 6B. Rørene på en sugebil gikk tidligere tett under arbeid med å fjerne vann fra en tjæretank.

– Det er tjære seig som tyggegummi. Vi vurderer hvordan vi skal få dette opp, og den seigeste tjæra har vi ikke fått ei løsning på hvordan vi skal fjerne, forteller hun.Ålesund kommune har fått frist til 15.august med å levere sluttrapport til Fylkesmannen. Når denne er vurdert, kan det eventuelt komme krav om tiltak avhengig av hvilke funn pågående analyser avdekker.

BYGG: H I Gjørtz førte opp bygget i Ystenesgata 6B på slutten av 60-tallet, og er fortsatt eier av bygget, forteller Rose Mari Refsnes. Bygget har ikke skiftet eiere, slik vi kom i skade for å skrive i går. Foto: Marius simensen Foto: Marius Simensen