For kort tid siden kom nyheten om at Nordøyvegen nå blir 800 millioner dyrere enn planlagt. Den store hovedkontrakten for Nordøyvegen var beregnet å komme på 1,8-2,2 milliarder pluss moms. Skanska, som ser ut til å ha vunnet anbudet, skal ha 3 milliarder.

I går kom nyheten om at de to tilbudene Helse Møre og Romsdal har fått på bygging av nytt akuttsjukehus på Hjelset er alfor høye i forhold til styringsrammen på 4,3 milliarder. Hvor store overskridelser det er snakk om er ikke offentliggjort av hensyn til konkurranse, men avstanden er så stor at administrerende direktør Espen Remme anbefaler å avlyse byggekonkurransen. Konsekvensen mener han kan bli ett års utsettelse.

– Ikke aktuelt med kutt i Ålesund

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal sier at det er uaktuelt med kutt i de planlagte oppgraderingene av Ålesund og Volda sjukehus for å få råd til nytt sjukehus.

– Dette forteller oss at markedet er overopphetet når du ser sprekken på Nordøyvegen og i sjukehusprosjektet. Utregningene har ikke vært for dårlig, men når regjeringen legger opp til så mye aktivitet samtidig, så møter de seg selv i døra nå, sier Vinje Aurdal.

Hun mener at byggebommene henger sammen med frislipp av det private markedet.

– Spørsmålet er om offentlige myndigheter bør satse på så mye aktivitet samtidig når en ser at dette blir resultatet, sier hun.

– For mange prosjekter samtidig

– Regjeringen har stått og sett på. De bør i større grad bidra til å løse utfordringene innen samferdsel og helse. Det er ikke nok entreprenører og selskap til å sørve alt til en akseptabel pris. Om de velger å øke bevilgningene til de to store prosjektene i Møre og Romsdal, så finner jeg ikke det urimelig. De må bidra til å finne løsninger, fortsetter hun.

Eva Vinje Aurdal mener at det har vist seg å være vanskelig å frigjøre kapital internt i helseforetaket. Det å utsette rehabilitering av Ålesund eller Volda sjukehus ser hun ikke som et alternativ i det hele tatt.

– Regjeringen har vært med på å skape situasjonen i sin iver etter å bygge ut mange prosjekter samtidig. Derfor må de også bidra til en løsning, sier hun.

Skjegget i postkassa

– Er det riktig å legge ansvaret over på regjeringa, når det strengt tatt er dere fylkespolitikere og helseforetakene som har vedtatt prosjektene?

– Ja, det er riktig å legge ansvaret hos regjeringa. Det er de som har endret premissene, satt i gang mange prosjekter samtidig og sørget for at markedet har blitt overopphetet. En burde ha fulgt bedre med, og de har feilet i så måte. Helseforetaket og fylkespolitikerne blir sittende igjen med skjegget i postkassa.

Vinje Aurdal mener utregningene på prosjektene har vært riktige knyttet til daværende markedssituasjon.

– Klart det er bra med utbygging og fornying, og alle vil jo ha vekst og utvikling. Men en burde ha vært edruelig med igangsetting av alt. Jeg forventer at regjeringa tar situasjonen på alvor. Det er nok flere slike «bomber» i lignende prosjekter som er på gang. Nå må de finne løsninger, sier hun.