Mandag og tirsdag har NM for Studentbedrifter gått av stabelen i Oslo.

I tillegg stakk Biorest SB av med prisen som «Beste sosiale entreprenør».

– Bedriften tar tak i ett stort uløst problem, både nasjonal, og kanskje enda større globalt. Selskapet styrker en næring i vekst, tar i bruk ubrukte ressurser, har en sirkulær modell og skaper arbeidsplasser. De er ett sammensatt og godt team, som har utarbeidet en gjennomført forretningsplan. Med flere avtaler på plass, ett stødig nettverk og gode ressurser står de sterkt. Det er en rik verdikjede, og de har flere muligheter og veier å gå, var juryens begrunnelse.

Biorest fokuserer på bærekraftig utvinning av marine råstoffer. De vil bruke krabbeskall i hunde- og kattemat.

– Løsninga i dag er å dumpe tonnevis med skall. Dette er egentlig i strid med reglementet, men det gis dispensasjon. Vi har funnet en måte å utnytte krabbeskallet, og vi jobber med å skape næringsrike og smaksfremmende tilsettingsstoffer. For øyeblikket ser vi på verdien dette kan skape for spesielt hunder og katter, sa daglig leder Sandra Helen Pedersen til Sunnmørsposten tidligere i år.

Plast-løsning

Plarvaa Solutions SB arbeider med å kommersialisere en type voksmøll-larver som spiser PE-plast, den mest brukte plasttypen. Larven har bakterier i tarmen som bryter ned plast.

– Restråstoffet er en kombinasjon av hydrokarbon og alkohol. Bruksområdene er ganske omfattende. Dette kan blant annet brukes til biodrivstoff, har daglig leder Margrethe Lundevold Norland sagt til Sunnmørsposten ved en tidligere anledning.

Plarva Solutions SB består av sunnmøringene Helene Emdal Loland og Maria Dahle Bekjorden, i tillegg til Margrethe Norland og Ella Dombu. Foto: Ungt Entreprenørskap