Torsdag denne uka:

Pass på – nå kommer en «høststorm»

«Høststorm» midt på sommeren er uvanlig. Men denne uka skjer det.

VÆRSKIFTE: Det er meldt sterk vind - og kastevind på norskekysten fra og med torsdag. Og nedbør.  Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix

Nyheter

Torsdag ventes det nemlig full storm med vind på mellom 25-30 meter i sekundet langs kysten av Norge.

Og: Det blir svært kraftige vindkast.

Men hvor?

– Det er veldig usikkert, sier meteorolog Kristin Seter ved Værvarslinga på Vestlandet.

– Det vil blåse full storm ved Stadt og i fjellet. Men det er ikke det vårt farevarsel gjelder. Det uvanlige denne gangen er at vi venter svært kraftige vindkast som kommer til å gå langt inn i landet, og dermed kan gjøre mer skade enn normalt. Enkelt forklart kan vi si at det kommer en høststorm i juni. Det er ikke uvanlig at det blåser full storm ved Stadt på høsten, men at det skjer nå på sommeren - og med så kraftige vindkast, det er uvanlig. Og derfor har vi gått ut med et farevarsel, forklarer Seter.

Ta en sjekk i hagen

Hun forklarer at det er fra torsdag morgen det vil øke på med vind fra sørlig retning.

Sør for Stadt blir vinden kraftigst torsdag ettermiddag og kveld, folk i indre strøk og på fjellet vil merke godt denne vindretningen.

Torsdag kveld dreier vinden mer i sørvestlig retning, da vil det bli sterke vind på kysten av Nordvestlandet.

Og det er altså de kraftige vindkastene som kan skape trøbbel.

(Illustrasjon: Meteorologene)

Vinden betegnes å ha oransje nivå, noe som betyr at det er snakk om en «alvorlig» situasjon, og folk bes om å være forberedt.

– Vi anbefaler alle å ta en tur ut i hagen for å sjekke om det er noe som kan blåse bort. Turer i fjellet og på sjøen er ikke å anbefale i slikt vær, sier Seter.

Lavtrykk med stormsenter

Som så mange ganger før er det et lavtrykk som står bak.

– Et lavtrykk i Nord-Atlanteren vil i løpet av onsdag bevege seg østover og utvikle seg til et stormsenter. Natt til torsdag ventes det å bevege seg videre mot Norskehavet og forsterkes ytterligere. Dette er et kraftig lavtrykk for årstiden, skriver Meteorologisk institutt i farevarselet.

– Lavtrykket ligger akkurat nå ganske langt vest. Det kommer til å bli gradvis sterkere utover uka. Når det kommer til Irland torsdag er det blitt kraftig nok til å kalle det et stormsenter. Det ser ikke ut til at senteret kommer til å treffe land her hos oss, men det vil ligge i Norskehavet og altså skape en del vind, sier Seter.

Og ikke bare det.

– Det kommer en del nedbør også. Mest sør for Stadt, der det kan komme 60 millimeter i løpet av 24 timer. Det er mye, men ikke på nivå som gjør at vi sender ut faresignal, sier Seter.

Og så er dette ikke utelukkende negativt.

Nedbøren blir så massiv at det brått blir slutt på skogbrannfaren.