Kanskje en bare utfører et arbeid i stedet for å sitte på et kontor, sier studentleder ved NTNU, Gjermund Kvernmo Lønset (25).

Sammen med Frida Thyri Segafredo (25), biolog hos Cflow Fish Handling, utgjør han deler av et panel på rundt 130 deltakere i alderen 20–32 år som skal bistå ÅKP og NTNU med å finne ut hvordan framtiden vil bli preget av digitaliseringen.

Mangler studier

Som NTNU-professor Ghulam Mustafa påpekte innledningsvis; det finnes ikke noen systematiske studier på hvordan det digitale skiftet vi er inne i påvirker omgivelsene, substansen og designet av organisasjonene.

– Digitaliseringen vil endre arbeidsforhold. Kanskje får vi korttidsjobber; korttidskontrakter. Det vil påvirke hvordan arbeidstakere vil organisere seg og kjempe for sine rettigheter, og også hvordan en vil være i stand til å etablere seg.

Workshop med 130 deltakere

Dette prosjektet, denne workshopen vil ha innflytelse på hvordan dette arter seg i framtiden, sa Mustafa som er prosjektleder for forskningsbiten i Rock og forskning.

Det unge publikummet fra offentlig og privat sektor pluss en del studenter i regionen fikk en rekke spørsmål på mail som de skulle svare på.

Innimellom øktene sørget Jon Olav fra Barstadvik for å gi rockete avbrekk.

– Avhengig av mennesker

– Digitaliseringen gjør meg litt skeptisk. Interaksjon mellom folk er veldig viktig. Men digitaliseringen kan effektivisere arbeid som vi bruker mye tid på i dag, for eksempel innen havbruk, sier Thyri Segafredo til Sunnmørsposten.

Kvernmo Lønset peker på at folk finner seg digitale møtesteder der folk møtes på tvers av miljøer; cowork in space.

– Men vi er også avhengig av menneskelige interaksjoner, sier han, og Thyri Segafredo tilføyer:

– Vi må ikke glemme at det er folk som jobber på Skype.

Trenger rammeverk

– Er det gammeldags med ni til fire jobb?

– En trenger et rammeverk for å levere og å ha et liv utenfor jobb. Skillet mellom jobb og privatliv blir mer og mer visket ut, sier studentlederen. Og Thyri Segafredo sier seg enig.

– Hvis arbeidsplassene forsvinner må lederne sette rammer for sine arbeidstakere. Hva en skal levere når osv. Det blir utfordrende å finne en balanse her, sier Kvernmo Langset.

– Folk ønsker å bidra

Om det i framtiden blir 15 timers arbeidsuke, slik enkelte har slått til lyd for, tror han uansett at folk ønsker å bidra positivt i samfunnet. Det betyr ikke at en ikke vil jobbe, men kan gjøre ulike ting.

Han håper ikke digitaliseringen fører til en avhumanisering av samfunnet.

Thyri Segafredo tror ikke det vil skje når vi har fokus på det.

– Kanskje vi i framtida vil trenge sosial kompetanse, ikke digital kompetanse, sier studentlederen.

Overvåker robotene

– Det hadde vært fint med frihet til å jobbe når på døgnet du måtte ønske, synes Havtor Hofseth Skeide (26) fra Ekornes, Thomas Gjerde (27) fra Rolls-Royce Marine, Vegard Kobbevik (28) fra Kleven og Simon Sundal (31) fra Kleven.

– Men de som styrer robotene kan ikke jobbe når de vil. Jobben er nettopp å følge med hva som skjer, sier Sundal (31) som leder automatisering av produksjon hos Kleven.

– Det er viktig at en her ikke overautomatiserer, tilføyer Vegard Kobbevik (28), som jobber samme sted.

– Det koster mer at en ikke sveiser enn at noen følger med prosessen, altså unngå nedetid, påpeke Sundal.