– De mekaniske urene er en viktig kulturarv som må tas vare på.

Det mener urmaker Svein Skarbøvik. 52-åringen fra Ålesund har lenge interessert seg for mekaniske urverk, og har spesialisert seg på å restaurere flere hundre år gamle tårn- og fasadeklokker. Han er levende opptatt av å ta vare på de gamle klokkene, og det gamle urmakerhåndverket.

På oppdrag av Riksantikvaren har Skarbøvik utarbeidet en rapport over store mekaniske urverk, som stort sett finnes i kirkebygg i byer og større tettsted her til lands.

– Jeg har kartlagt 80 kirker med tårnur, 35 av disse har jeg undersøkt nærmere og funnet ut at ti av dem er skiftet ut med elektronisk utstyr, tjue er fremdeles i drift mekanisk mens fem urverk står, forteller urmakeren som har merket seg at kunnskap om å ta vare på de gamle urverkene er mangelvare blant kirkeeierne.

– Etter samtaler jeg har hatt på mine mange kirkebesøk viser det seg at mange rett og slett ikke har peiling på hva dette dreier seg om, sier han og rister på hodet.

I kirketårnet

– Trenden er at de gamle urverkene skiftes ut med digitale klokker. Det er veldig trist, for da forsvinner kunnskap om og bruk av de gamle tårnklokkene. Slik som her i Ålesund kirke, sier Svein Skarbøvik.

Han står i rommet på toppen av tårnet i Ålesund kirke sammen med driftslede i Ålesund kirkelige fellesråd, Geir Aure. Sammen har de dradd det gamle urverket til kirkeklokka fram fra et hjørne, der det har stått bortstuet i mange år.

– Dette er flott kvalitet, men urverket er angrepet av rust og er i dårlig forfatning. Men det gamle urverket kan repareres, mener Skarbøvik mens han tar urverket, som er produsert av Endre Røe Syrstad i 1909, i nærmere øyesyn. De to karene antar at urverket ble montert i Ålesund kirke da den var ny.

Når det gamle urverket ble skiftet ut med et elektrisk ur, vet ikke driftslederen.

– Vi må prøve å ta vare på det gamle urverket. Målet må være at tårnklokka i Ålesund kirke på ny skal drives av det gamle urverket, mener Geir Aure.

Når det eventuelt kan skje, kan ikke driftslederen tidfeste.

– Det avhenger av når vi har penger til dette formålet. Det er ikke aktuelt å bruke ordinære driftsmidler til sette i stand det gamle urverket, så da må det søkes om tilskudd på ulike hold, sier Aure som opplyser at i dialog med Riksantikvaren planlegges det utberdinger på selve kirketårnet.

– Murfuge og gesimser skal restaureres. Tallskivene på kirkeklokka skal fikses, og da spørs det om ikke det gamle urverket bør restaureres samtidig. Når resten av kirka tilbakeføres i opprinnelig stil, bør det også gjelde kirkeklokka, mener driftslederen som håper at arbeidet på tårnet kommer i gang i løpet av 2019.

Kirkejobber i Oslo

Mens Svein Skarbøvik venter på et eventuelt restaureringsoppdrag i hjembyen, er han i full gang med å reparere urverket til Grorud kirke i Oslo. Gjennom sitt årelange samarbeid med nestor i urmakerfaget Erik Ødegård (73), som er spesialist i restaurering av antikke ur, har ålesunderen kommet på innsida av kirker i Oslo.

– Jeg har inngått avtale om reparasjon og vedlikehold av tretten mekaniske kirkeur i Oslo, og flere kirker i Østfold står for tur. Jeg håper bare flere kirkeeier følger etter slik at de gamle, mekaniske kirkeurene ikke går tap, sier urmakeren.

I Ålesund har Svein Skarbøvik satt tårnklokka i Jugendstilsenteret i stand slik at den går igjen.