I dette ligger nye bygg, utvidelse av skolebygg på Kolvikbakken, Emblem og Hessa, midlertidig skolebygg på Ellingsøy, nye barne- og avlastningsboliger for barn og unge, Osane idrettshall, tilbygg til Fagerlihallen og en rekke ombygger, utvidelser og vedlikeholdstiltak ved omsorgssenter, barnehager, skoler med mer.

Ut av tvangstrøyen

Totalt er det behov for investeringer over de fire neste årene på 1,558 milliarder kroner, ifølge forslaget til investeringsbudsjett og driftsbudsjett 2019-2022, som skal behandles i styremøtet i Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) 14. juni.

Ålesund har vært bundet av ROBEK-tvangstrøyen i flere år, noe som også har preget ÅKE, og over tid sterkt har begrenset eiendomsselskapets handlefrihet.

Nå ser daglig leder Bjørnar Helland mot en ny situasjon, der Ålesund kommune med all sannsynlighet er ute av ROBEK allerede i 2018.

– I dette budsjettet viser ÅKE et økt ambisjonsnivå ved å se fremover mot nye muligheter, sier Helland, og viser til at de forhåpentligvis kan stå noe friere i investeringene og planleggingen av et økt aktivitetsnivå.

Enormt etterslep

Vedlikeholdsetterslepet må innhentes, mener han og viser blant anna til situasjonen for en rekke skoler. Dette utfordrer kommuneøkonomien på grunn av behov for høye investeringskostnader over en svært kort tidsperiode.

– Dette gjør også at man må nedprioritere andre tiltak i en periode for i hele tatt klare å gjennomføre det som på en måte kan sies å være en «redningsaksjon». Hvis en ikke snart avsetter midler til arbeidet med å innhente etterslepet som KPMG i 2016 estimerte til nærmere 1 milliard kroner, så vil ikke bare akkumulert vedlikeholdsetterslep øke, men kommunen vil gjentatte ganger møte tilsvarende situasjoner med mangel på midler og der man utfordres med vanskelige prioriteringer, andre planlagte tiltak må stanses, og ikke minst også den negative debatten og publisiteten slike saker medbringer, påpeker Helland.

Redningsaksjon

– Vi ønsker jo å slippe slike redningsaksjoner i fremtiden, sier Helland til Sunnmørsposten.

– At det er et stort gap mellom bevilgninger og investeringsbehov, er ikke en ny situasjon. Slik er det hvert år. At investeringsbudsjettet de to siste åra kun har vært på 88 mill. kr og 66 mill. kr, sier mye. Skal vedlikeholdsetterslepet reduseres, må det tas grep. Nå.

Heve standard til normalnivå

På en egen post for vedlikeholdsetterslep for skoler og barnehager generelt, har han lagt inn forslag om å investere 50 mill. årlig over de neste fire åra, i alt 200 mill. kr.

Ser en på enkeltskoler ligger utvidelse av Kolvikbakken inne med investeringer på nær 264 mill. kroner aleine, i løpet av fireårsperioden. Økt aktivitet innen boligsosiale prosjekter, er også foreslått.

Så spørs det hva som skjer når forslaget skal gjennom investerings-mølla, der forslaget etter å bli behandla av styret i ÅKE skal via rådmannen og politisk behandling.

Helland bemerker at eiendomsforetakets økonomiske rammer, derav innen forvaltning, drift og vedlikehold, fortsatt gjør at man samla sett ikke klarer å opprettholde eiendomsmassens tilstand og verdi.

– Vi oppfordrer til å stoppe en fortsettelse av den negative verdiutviklingen, også for å skape forutsigbarhet for midlene til nye investeringer, i stedet for å måtte omdisponere disse til akuttiltak. Nye oppgaver som venter, krever at ÅKE gis økonomiske rammer til å ivareta disse oppgavene, sier Helland.