Den totale styringsrammen for bygging av nytt akuttsjukehus i Nordmøre og Romsdal er 4,3 milliarder. Flere kontrakter er inngått, men når det gjelder den store byggekontrakten var det altfor stor avstand om pris.

De to entreprenørene som kom med tilbud, BetonmastHæhre AS og Skanska AS, hadde rett og slett langt høyere pris enn helseforetaket kunne godta.

Vurderer rettssak

Nå får Sunnmørsposten bekreftet at Skanska vurderer å bringe helseforetaket for retten.

– Skanska har brukt mye tid og store ressurser på å jobbe fram et best mulig tilbud på den oppgaven som vi var gitt, vi vil derfor nå vurdere rettslige skritt mot Helse Møre og Romsdal, bekrefter kommunikasjonsdirektør Audun Brandt Lågøyr i Skanska.

Lågøyr sier at Helse Møre og Romsdal tidlig i prosessen takket nei til tiltak som ville gitt billigere sjukehus.

– Nå avlyser de konkurransen og forsinker byggingen, påpeker han.

Ingen har foreløpig bekreftet avstanden mellom Helse Møre og Romsdal og de to tilbudene av hensyn til konkurransesituasjonen. Men det skal være snakk om betydelige summer.

– Helseforetaket ble advart

– Vi ga for over ett år siden tydelige råd til foretaket om å endre gjennomføringsmodell slik at de kunne gå inn på større kostnadsbesparende tiltak og bedre funksjonsløsninger for sjukehuset. Dette sa prosjektledelsen nei til. De insisterte på at vi skulle gi pris på de spesifikke kravene de hadde beskrevet. Dermed valgte de med åpne øyne en modell som de var advart mot at ville gi et dyrere sjukehus, sier Lågøyr i Skanska.

– Svært uryddig

Kommunikasjonsdirektøren reagerer også på at Helse Møre og Romsdal bruker det han hevder er Skanskas konkrete forslag til å bedre anbudsprosessen.

– Nå avlyser de konkurransen og i tillegg har de tydeligvis tenkt at de forslag til kostnadsbesparende tiltak som vi har kommet med i prosessen, fritt kan benyttes. Dette er svært uryddig, mener Skanska.

I onsdagens styremøte presenterte prosjektdirektør Helle Jensen i Sykehusbygg en liste med tiltak for å få ned kostnadene i en ny anbudskonkurranse. Dette går på utarbeidelse av funksjonsbeskrivelser, kritisk gjennomgang av biarealer, standardisering og åpning for alternative løsninger fra entreprenørene.

Les mer i denne saka om dette: Her skal de spare på ny konkurranse

– Pasientene må nå vente lenger på nytt sjukehus og jeg skjønner godt at brukerrepresentantene er bekymret for fremdriften, sier Lågøyr i Skanska.

Også BetonmastHæhre vurderer krav

Bygg.no melder onsdag kveld at også den andre tilbyderen, BetonmastHæhre, vurderer å fremsette krav om erstatning.

– Det er sterkt beklagelig at Sykehusbygg nå har vedtatt å avlyse konkurransen som vi har brukt mye tid og ressurser på, sier kommunikasjonsdirektør i BetonmastHæhre, Per Anders Muri.

Overfor bygg.no uttaler han at ambisjonene kan se ut til å ha vært større enn budsjettene.

– Vi presenterte en løsning som vi mente ivaretok behovene til alle sykehusets interessenter på en god måte. Vi vurderer nå å fremsette et krav om erstatning for det betydelige arbeidet vi har lagt ned i denne konkurransen, legger Muri til.

– Beklagelig

– Helse Møre og Romsdal og Sykehusbygg opplever at begge leverandørene i konkurransen har gjort en veldig god jobb, og det er beklagelig at vi ikke kunne videreføre konkurransen. Det er et sterkt ønske fra vår side å ha dem med videre i en ny konkurranse, og Sykehusbygg vil kontakte leverandørene for å få en dialog om prosessen som har vært, svarer direktør Espen Remme i sitt tilsvar.

Audun Lågøyr er kommunikasjonsdirektør i Skanska Norge AS. Foto: PRESSEBILDE