O range Aerial heter firmaet som nå håper på å bringe en del av Hollywood til Sunnmøre og Nordvestlandet. Firmaet, som egentlig ikke har noen fast ansatte, eies av ålesunderen Reidar Iskasen.

– For å si det kort og enkelt, vi driver med alt innen helikopter- og dronefilming både til reklame, film og tv og mere til, forteller Isaksen.

Og fordelen? Orange Aerial er de eneste i Norge som har en gyrostabilisert filmkule som kan henge foran på et helikopter og levere helt stabile bilder, operert fra en skjerm inne i helikopteret.

– Det har gitt oss innpass blant de store produsentene av film og tv-programmer, forteller Isaksen.

Kirsebær

Og det er liten tvil om at Orange Aerial har fått spise kirsebær med de store. CV-en er ganske imponerende.

De siste årene har de blant annet filmet for den store Hollywood-produksjonen «Downsizing», med Matt Damon i hovedrollen.

En del av scenene i filmen ble tatt opp i Trollfjorden.

– I tillegg gjorde vi en god del for «Snømannen». Vi kan også nevne «Bølgen», «Farmen», «71° Nord», «Frikjent», «Heimebane» og en rekke større og mindre andre prosjekter, sier Isaksen.

Men rosinen i pølsa var nok gigantfilmen «Mission Impossible 6», og scenene som ble tatt opp ved Prekestolen i Rogaland.

– Her var vi ansvarlige for alt som hadde med helikoptertransport og helikopterfilming og gjøre. Vi hadde på det meste ti helikopter i drift, og det tror jeg er det største antall helikopter som har vært i sivil bruk på en plass i Norge, mener Isaksen.

Lang erfaring

Isaksen har holdt på med helikopterfilm og lokasjoner for film og TV i 30 år, så han har lang erfaring.

– Jobben min er som servicemann på helikopter, og gjennom mange turer på kryss og tvers i landet ble jeg ofte spurt om den og den plassen var egnet for filming. Etter hvert tok det ene det andre, og det ble et firma ut av det, sier Isaksen, som fortsatt har beholdt servicejobben sin.

– Det begynte med filming fra åpne dører i helikopter, og har utviklet seg fram til dagens teknologi, sier Isaksen.

Med seg på lasset har han frilansfotografen Erika Tirèn og Per Christian Dyrøy som arbeider i Screen Story, og leies inn til Orange Aerial.

Selskapet leier helikopter til sine oppdrag fra lokale Nord Helikopter.

Mer lokalt

Nylig var Orange Aerial vertskap for fem personer fra store produksjonsselskap i Hollywood, samt fem fra Norge som arbeider med film og tilrettelegging. Da gikk turen til Geiranger og Hellesylt.

– Vi ønsket, i samarbeid med Vestnorsk Filmsenter, å vise hva vi kan tilby her hos oss. Det ble båttur fra Hellesylt til Geiranger, flytur i helikopter der vi viste fram hva vi kan bidra med, samt at de fikk se Gunnar Iversen i sitt Pitts 12-fly med spektakulær flyging over Geirangerfjorden, forteller Isaksen.

Hvem og hvor Hollywood-folka var og kom fra, kan ikke Isaksen gå ut med.

– Hemmelige greier dessverre, sier han.

Ålesunderen Per Henry Borch jobber for islandske Thru North, et av Eurpoas største tilretteleggingsselskap for film, tv og reklame. Han var med på turen til Geiranger og Hellesylt.

– Jeg vil si at Ålesund og Sunnmøre er et av de sterkest merkenavnene i Norge i min bransje. Om det kommer noe konkret ut av denne turen, er altfor tidlig å si, men de fem som var her fra USA kommer fra verdens største filmselskaper, og de drar ikke på slike turer uten å ha en mening med det, sier Borch.

Og at der var full klaff, er det liten tvil om.

– Det er jo ofte russisk rulett å ta med folk på tur på Sunnmøre værmessig, men denne gangen klaffet alt. Det ble knyttet mange viktige kontakter, sier Borch.

Han er glad for å kunne ha et selskap som Orange Aerial lokalt.

– Det er smalt, et nisjeselskap, men det å kunne tilby, som eneste selskap i Nord-Europa, et slikt filmutstyr som de har, er gull verdt, sier Borch.

Han er glad, som ålesunder sjøl, å kunne få være med på å selge inn området.

– Og det er stadig prosjekter på gang. jeg jobber med en tre-fire ting nå som kan konkretisere seg til høsten. Ting er på gang, lover Borch.