De to eierne av henholdsvis Rostein AS og I.P.Huse lanserer nå sammen med styreleder i Rostein, Glen Bradley, et spenstig forslag.

Bakgrunnen er kostnadssprekken på hovedkontrakten i Nordøyvegen, som har satt planlagt framdrift i prosjektet i stor fare.

Kort fortalt vil de etablere et eiendomsselskap hvor eierne i de to selskapene bidrar med egenkapital sammen med Ålesund kommune.

Egenkapitalen skal til sammen utgjøre 100-150 millioner kroner, og sammen med låneopptak vil man kunne stå klar med 500 millioner kroner i friske midler.

Disse pengene ser de for seg brukt på bygging av ny videregående skole på Sørsida, et annet prosjekt i fylkesregi som også trenger kapital.

Med tilførsel av en halv milliard kroner, ser bedriftseierne for seg at fylket slipper å ta lånebyrden for skolebygging midt i den mest kapitalkrevende byggefasen i Nordøyvegen.

På den måten lettes lånebyrden for fylkeskommunen og det blir dermed lettere å håndtere en kostnadsøkning på Nordøyvegen.

Det nye selskapet vil stå som eier av bygget, mens fylkeskommunen kan leie og drifte. Selskapet kan være villig til å selge skolebygget til fylkeskommunen.

Samspill mellom næringsliv og skole

Trioen snakker selvsagt varmt om fordelene med Nordøyvegen, menpåpeker også at ny videregående skole i Ålesund vil ha betydningfor næringslivet i vårt distrikt.

– Ny videregående skole i Ålesundvil være svært viktig for å utvikle det urbane bymiljøet og skapeattraktive og hensiktsmessige lokaler både for studenter ogansatte. Samarbeidet mellom næringsliv og akademia har blitt stadigsterkere knyttet sammen. Vi er verdensledende innenfor flerebransjer i maritim næring, og det vil være strategisk viktig foross å kunne ha en attraktiv skole som trekker til seg folk. Detteønsker vi å gi vårt bidrag til å få til, sier Bradley.

– Det vil i så fall bli den største nedturen vi har sett i Sandøy.Så langt som dette prosjektet har kommet nå er det helt utenkeligat det ikke blir realisert, sier Odd Einar Sandøy.

– Vi har ingen planer om å blieiendomsbaroner. Vårt mål er bygging av Nordøyvegen og skolen,understreker Huse.

Og han innrømmer at han med dette vil grave dypt ilommeboka.

– For øyeblikket, midt i offshorekrisa, så svir dettehardt for oss. Men vi føler at dette er noe vi må gjøre. Det å ikkefå på plass Nordøyvegen er en dødsdom for vår del, sier Inge Huse.