– Er vi i ferd med å få et Sunnmøre av leilendinger i stedet for eiere? Jeg er opptatt av kompetent kapital og ulike typer kapital, men det skjer ting på eiersiden i bedriftene som gjør at jeg begynner å bli bekymret, sa han på årets årets Næringsdriv-konferanse som arrangeres av Sparebank 1 SMN. Fredag var rundt 400 deltakere samlet i Parken kulturhus.

Nye eierformer

Etter at forsamlingen hadde fått innblikk i en rekke ulike case på investeringer og eierskap, blant annet Stokkes utflagging til Korea og historien om Optimar sett fra Credo Partners side, viste Reve til forskning som sier at privat eierskap har en litt annen måte å opptre på; de ser litt mer lokale muligheter, er litt mer langsiktige.

Nye eierformer har som oppgave å transformere bedrifter og sende dem til utenlanske eiere. Noen har så mange eiere at det er ledelsen i bedriften som i realiteten "eier" virksomheten.

Reve presiserte at han ikke har noe imot utenlansk eierskap.

– Snarere tvert om. De har ofte en god rolle hvis en har denne typen eierskap sammen med andre typer eierskap, sa professoren og kom med et lite spark til Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge som foran 1200 mennesker sa at vi må takke utenlanske eiere for bidrag til norsk industriutvikling og fikk hele gjengen til å klappe.

– Jeg tror vi skal ha en litt kritisk forhold til det, sa Reve.

– Fattig region

–  Kristin Skogen Lund i NHO sier at et land som ikke er i stand til å eie bedrifter er et fattig land. En kan si det samme om regionen, sa Reve som innledet til paneldebatt under overskiften: Hvem skal eie Sunnmøre?

Da temaet for debatten var fastsatt ble den bedriften på Sunnmøre –  der Reve har sittet lengst i styret – solgt til Kina. Nemlig Ekornes.

–  Så får vi se om Rolls-Royce også blir solgt til kineserne, sa Reve.

Treffes på Frogner

– Vi vet at familiebedrifter går godt en stund. Så kommer det generasjonsproblemer. Vi har hørt om Rune Stokke som gjorde det som var forventet; solgte seg ned. Han var fantastisk god til å treffe planken, så han gjorde det veldig godt.

Han viste hva han hadde brukt pengene til. Bare 11 prosent var aktivt eierskap, resten var i slikt som oslofolk investerer i.

Jeg treffer ham ikke på Sunnmøre, jeg treffer ham på Frogner, sa Reve.

I løpet av debatten pekte han på at det nesten ikke går an å finne en tech bedrift som ikke er utenlandsk. Thermo Fisher, som er Norges mest lønnsome bedrift, med nesten 150 prosent margin, er amerikansk.

– Slik kan vi ikke ha det

– Vi må finne en metode for å få bedrifter til å vokse. Vi kan ikke ha det slik at alt vi driver med skal bli utenlansk, sa Reve.

Gunvor Ulstein var helt enig med Reve som sa at en må ha en blanding av eierskap.

Når vi har bedrifter som er interessante for andre betyr det at vi gjør noe riktig her. Men hvis det blir overvekt av det blir det et problem.

Reve spurte Gunvor Ulstein om hun har tenkt å bite seg fast?

–  Ja, og da skal han hjelpe meg med det, svarte Ulstein og pekte på stortingsrepresentant Helge Orten.

– Så skal vi få Hafast på plass, sa Ulstein og høstet applaus fra salen.

Må bygge regionen

– I Rogaland sier de at de er fra Stavanger enten de kommer fra Sandnes eller Sola. Det må vi som sunnmøringer også si. Det er Ålesund  som er byen. Vi må jobbe for at dette blir en av disse fanene i Norge. At det er Oslo, Stavanger, Bergen og Ålesund. Vi må ikke være så opptatt av at jeg er fra Ulsteinvik og jeg er fra Hareid og jeg vil ha mitt der. Vi må bygge regionen folkens, utfordret konsernsjefen.

Og stortingspolitiker Helge Orten (H) underbygde budskapet ytterligere: –  Vi må slutte med disse politiske kretsmesterskapene!

Bedriftseiere som vil noe

Gunvor Ulstein mener at en må stole på at bedriftseiere ønsker å videreutvikle og skape noe. Hun viste til sin egen fra, og Per Sævik, som satt i forsamlingen, som har vært inspirasjonskilder for henne. Hun pekte også på at vekstvilkår i bedrifter er annerledes når en forlater Norges grenser.

– Hadde Per vært ansatt i statlig bedrift hadde han gått av for lenge siden. En ønsker å skape noe, da må ikke politikerne legge dørstokken på tvers, sa Ulstein og snakket om to viktige suksesskriterier for framtiden: fjerne formueskatten, og bygge sammen regionen med Hafast og Møreaksen. Men hun snakket også om at vi må være et tolerant samfunn og bygge muskler for innovasjon og omstilling og tiltrekke oss morgendagens ungdommer.

– Vi trenger investorer som kommer med penger i ulike former og de som har vært ute en vinternatt før.

Bygget nye bedrifter

Vi kunne ha lagt oss ned for lenge siden og solgt bedriftene til store internasjonale aktører, sa Ulstein og fortalte at 99 prosent av Ulstein ble solgt.

– Noe har kanskje gått til biler og hus osv., men det aller meste har gått til å bygge opp nye bedrifter. Jeg håper at den kapitalen som blir frigjort nå, at det er eiere som ser muligheter til å bygge nye bedrifter. I underskogen av de store er her ganske mange små, interessante.  Med miljøet vi har rundt ÅKP, GCE Blue Maritime og NTNU, håpoer jeg at de klarer å bygge noe der.

Fjerde generasjon må utdannes

– Vi som er i familieeide bedrifter må lære opp neste generasjon, som blir fjerde genereasjon.Det er for mange der tredje generasjon har vært for aktive og  den fjerde generasjon skal plutselig ikke være aktive lenger. Da skal de plutselig forvalte en del av kapitalen. Å bare overlevere penger har ikke sjel, men det du bygger med pengene har sjel. Bedrifter må læres opp. De må vite hvor pengene er kommet fra, sa Ulstein.

– Høgskolen i Molde litt tregere

– Vi ønsker å styrke privat eierskap og ønsker å redusere formueskatten enda mer.

Den maritime klynga her i regionen er jo bygget opp omkring det lokale eierskapet. Vi ønsker å styrke det blant annet gjennom katapultordningen, sa Orten og berømmet Høgskolen i Ålesund for å knytte seg opp mot NTNU.

– Kjempesmart! Jeg skulle ønske at den høgskolen som var litt nærmere meg i Molde kunne ha funnet på det samme. De var sannsynligvis litt tregere. I alle fall er dette en viktig del av den regionale pakken, påpekte Orten.

Han mener det går an å gi skattefordeler til nyetableringer.

– Dersom en vil bygge et helt nytt næringsliv er rammebetingelser viktig og at du kan stimulere til innovasjon og støtte, spesielt slik at du kan få litt tilbake istedet for at staten kommer med stønader, påpekte Joachim Høegh-Krohn , adm. dir. i Argentum som også ville slå et slag for utdanning og forskning.

– Vi har en ny næringsstruktur der utdanning og forskning er ekstremt viktig for framtiden.

Satse på neste generasjon

– Vi kan drømme oss tilbake til gamle dager da alle bedrifter var eid av familier på Sunnmøre.  Men verden endrer seg. Ofte er det slik at tredje og fjerde generasjoner har helt andre utfordringer.

Jeg er helt enig med Gunvor Ulstein i at hvis fjerde generasjon skal ta over må de faktisk utdanne seg. Bedriftene og de som jobber der fortjener de beste eierne. Hvis ikke må dette flyttes videre. Da mister du det og du kan aldri ta det tilbake. Hvis Rolls-Royce blir solgt til kineserne, så kan du ikke gjøre noe med det, sa Høegh-Krohn.