Fylket med støtte til Atlanterhavsparken som regionalt vitensenter

– Med dette prinsipielle ja-et har vi ei veldig god sak, sier prosjektleder Anne Breiby.

Med nyhet i bagasjen: Fylkesordfører Jon Aasen var på Atlanterhavsparken for å klippe snor under åpninga av utstillinga Norges krepsdyr, men hadde også med seg ei nyhet.   Foto: Staale Wattø

Prosjektleder: Anne Breiby.   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Da fylkesordfører Jon Aasen (Ap) fredag kom til 20-årsjubilant Atlanterhavsparken for å åpne akvariets første nasjonale utstilling: Norges krepsdyr, hadde han også med seg ei nyhet i bagasjen.

Smp.no har egen reportasje om selve markeringa av 20-årsjubileet.

– Jeg kan nå fortelle at fylket gir sin fulle støtte til akvariet som regionalt vitensenter. Alt ligger til rette for et sånt senter her, og da nærmere bestemt et marint vitensenter. Regionale vitensentre finnes for øvrig i dag ikke mellom Bergen og Trondheim, sa Aasen.


Atlanterhavsparken 20 år:

Feira med å åpne heile tre utstillinger

Fredag hadde Atlanterhavsparken rund dag og fylte 20 år. Det blei behørig markert.

 

– Styrker saka vår

Utspillet fra fylkesordføreren blir mottatt med entusiasme av Anne Breiby, prosjektleder for å utvikle konseptet rundt det nasjonale akvariet. For som Sunnmørsposten tidligere har skrevet har Atlanterhavsparken ambisjoner om både å bli Norges nasjonale akvarium óg regionalt vitensenter.

– Når det gjelder sistnevnte - et regionalt vitensenter med marin profil, har fylket tidligere støtta et forprosjekt økonomisk, men det at de nå også går ut og gir oss et prinsipielt ja, det er både nytt og veldig gledelig. Med tilslutning både fra fylket og Ålesund kommune vil jeg si vi har ei veldig god sak, sier Breiby.

– Rundt om i landet  finnes det ti slike regionale vitensenter - fem av disse på østlandet, som Aasen sa altså ingen mellom Bergen og Trondheim, og ingen med marin profil. Det siste der er smått utrolig, all den tid vi sier vi er en marin nasjon, legger hun til.

Søker trolig alt til høsten

– Dere har ikke søkt om status som vitensenter ennå. Når regner du med at det kommer til å skje?

– Det vi mangler nå er mer støtte fra næringslivet, altså sponsorer. Dette jobbes det med, og jeg tror en søknad kan bli sendt tidlig på høsten, sier prosjektlederen.

Et vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi, der de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. Sentrene er virkemiddel for staten og flere andre for å øke interessa for disse fagene, og staten gir støtte til drifta av dem.