Eierne av I.P Huse og Rostein, hjørnesteinsbedrifter på Harøya, foreslår at de selv tar kostnaden og blir eiere av den nye skolen som er planlagt  Ålesund. Dette skal ifølge planen dempe fylkeskommunen sin totale lånebelastning og dermed gjøre det mulig for fylkeskommunen å bygge Nordøyvegen. Senere skal skolen selges tilbake til fylkeskommunen.

– Vi tenker at dette kan være ei gavepakke for fylket, da vi har oppfattet at kommunens låneramme er sprengt. Vi vil avlaste fylkeskommunen med inntil 500 millioner kroner med finansiering av et nybygg, sier Glen Bradley, visedirektør i Rostein.

Initiativtakerne har nå kommet med ei skisse som viser hvordan de ser for seg finansieringen. Først foreslår de å etablere et aksjeselskap med 100 millioner i egenkapital og 400 millioner i lån. Samlet blir altså dette 500 millioner, hvor 20 prosent er egenkapital.

I forslaget ligger det at fylket inngår en 20 års leieavtale på bygget, hvor leien dekker renter og avdrag.

Med estimerte tre prosent rente på innlånte midler vil «husleien» som fylkeskommunen må betale, altså rente og nedbetalende avdrag på skolen, være knappe 2,8 millioner kroner i måneden. Vedlikeholdskostnader og drift kommer i tillegg.

Forslaget innebærer at hvis utbyggingen av skolen overstiger 500 millioner, så må man få inn flere deltakere med egenkapital. Ønsket fra initiativtakerne er at fylkeskommunen kjøper alle aksjene i selskapet seinest etter ti år med drift.

– Det offentlige skal styre prosjekteringen og gjennomføre byggefasen. Vi vil bidra med finansiering og dialog, sier Bradley.

Ikke profittønske

Det skal ikke være ønske om profitt som ligger til grunn for skissen, men et genuint ønske om å få Nordøyvegen realisert.

– Godheten fra det private initiativet skal man ikke være negativ til. Det er ikke profitthensyn som ligger bak. Jeg kan også minne om at familiene er innstilt på å gi lavere rente enn markedsrente, men det må avklares om det er lovlig først. Selskapene disse familiene representerer må i markedet betale høyere rente enn hva de er villige til å gi i utlån til dette prosjektet, sier Bradley.

Han påpeker at Inge Huse allerede har gitt 15 millioner til byggingen av Nordøyvegen.

Inviterer fylkeskommunen

Han sier at de siden onsdag, da de først presenterte ideen, har forslaget kun blitt møtt med positivitet.

– Vi har blitt anbefalt å fortelle om planene til et større publikum. Ut i fra reaksjonene i media har vi nå tenkt å oversende et kortfattet skriv til fylket, hvor vi vil invitere fylket til å ta kontakt med oss, sier Bradley.