– Dette er viktig, fordi de dette gjelder har ikke noe valg. Vi som har friske barn, har barn som klarer seg selv fra 4. klasse, mens de dette gjelder har nødt til å ha tilsyn. Det er ikke sjølvalgt, sier Anne Berit Støyva Emblem, som er leder i Kultur- og oppvekstutvalget i Ålesund kommune.

– Dette er en prinsippsak for oss, sier Ap-politikeren.

Saka kommer opp i Ålesund bystyre torsdag.

Foreldre betaler 2.802 kroner måneden for fulltidsplass i skolefritidsordning (SFO), et tilbud til barn fra 1. til og med 4. trinn, og for barn med særlige behov også fra 5. til 7. trinn.

– Urimelig

Bakgrunnen for saka er henvendelser fra foreldre med barn med særskilte behov som mener betalingen for SFO for elever på 5. til 7. trinn gir en urimelig økonomisk byrde som andre familier ikke har.

Rådmannen vil ikke innføre betalingsfritak for disse elevene, og viser til at det vil gi kommunen 400-500 tusen kroner i reduserte inntekter for kommende skoleår.

Hun vil heller at saka tas opp i forbindelse med neste års arbeid med betalingssatser i nye Ålesund.

Helse- og velferdskomiteen har enstemmig gått inn for betalingsfri SFO for barn med særlige behov.

I Kultur- og oppvekstkomiteen stemte et flertall på åtte for fellesforslaget om betalingsfri fra Ap, KrF og SV, fremma av Anne Berit Støyva Emblem, mens mindretallet (6) i H, Frp og Ålesundslista gikk imot, og stemte for rådmannens forslag.

– De mente dette ikke var noe en bør bruke penger på nå. Men vi mener at egenbetaling for denne gruppen er en feil, og når vi oppdaga denne feilen nå, må vi gjøre endring omgående, sier Støyva Emblem.

Behov

Ingen av de andre kommunene som Ålesund skal slå seg sammen med, har inneværende år elever med særskilte behov på 5.-7. trinn, ifølge rådmannens orientering.

Rådmannen viser til at barn med særskilte behov er mindre selvhjulpne enn andre barn, og har større behov for tilsyn, hjelp og støtte enn andre barn, men viser til mulighet for skattefradrag og andre behovsprøvde stønadsordninger.

– Vi mener egenbetaling for denne gruppen er feil, og når vi oppdaga denne feilen nå, må vi gjøre endringer omgående, sier Anne Berit Støyva Emblem (Ap). Foto: Staale Wattø