Gode råd for sommerferien:

God håndhygiene. Vaske hendene grundig med såpe og vann. En liten flaske desinfeksjonsmiddel er praktisk å ha med på reise.

Sjekk av flått etter opphold i områder med mye flått. Rødt utslett med avbleking i midten kan tyde på infeksjon. Kontakt da lege.

Unngå insektstikk (myggspray, men ikke til barn under 3 år) og unngå unødvendige sår. Insektstikk kan etterlate seg sår det senere kommer bakterielle infeksjoner i. Spesielt på reise i fjerne strøk kan slike infeksjoner være vanskeligere å behandle (resistente bakterier). Dersom du får sår, så rens såret godt og bruk antibakteriell krem om det er tegn til infeksjon (hevelse, varme, rødme, puss).

Vær ekstra kritisk til hygiene rundt mat og drikke i utlandet. Er kjøttet godt nok stekt? Er grønnsaker godt nok vasket? Annen bakterieflora fører til at det skal mindre til for at en får en infeksjon enn på hjemlige trakter, samt at infeksjonene kan være mer alvorlige.

Skal man til tropiske strøk bør man undersøke på forhånd om spesielle vaksiner er anbefalt, om det er spesielle infeksjoner en skal være obs på i det aktuelle området, og eventuelt bestille time hos fastlege/reiseklinikk i forkant. God informasjon finnes også på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

Foreldre med små barn (under 15 md.) bør være mer kritisk til valg av reisested da barnet fortsatt mangler vaksiner. Sjekk om det foreligger utbrudd av for eksempel meslinger der dere skal, og rådfør dere med helsepersonell. Be eventuelt om å få fremskyndet MMR-vaksine.

Tips for å få i barn antibiotika:

Barn helt ned i 1,5 års alder vil kunne klare å svelge de minste penicillintablettene. De kan eventuelt deles i to.

Tablettene kan dekkes med et tablettovertrekk med smak (medcoat) som kjøpes på apotek.

Tablettene kan legges i f. eks syltetøy eller fruktgrøt for å kamuflere smaken, men knuser du tablettene blir den vonde smaken fremhevet.

Kald drikke før og etter kan dempe vond smak. La barnet f. eks suge på en isbit før du gir medisinen

Mikstur eller dråper kan gjerne gis med målesprøyte langt bak i munnen og langs kinnet.