– Vi skal lage en trivelig kveld for alle, og vi får heldigvis mye god hjelp til det, sier bålsjefene Mathias Haga, Vetle Lande og Andreas Dahle.

Politiet blir på stedet

Blant bålgjengens gode hjelpere er politiet som i år har bestemt seg for å være til stede på Slinningen helt fra bålet tennes og så lenge de synes det er nødvendig.

– Vi ønsker at både små og store skal ha det trivelig, og vi håper at alle oppfører seg slik at det blir slik også, sier innsatsleder i politiet, Karl Jonas Volen.

Trafikk

Trafikkaos har vært et problem i forbindelse med båltenninga, men i år håper bålgjengen at en ny trafikkplan skal sørge for at alt glir greit.

– Sammen med politiet og kommunen har vi laget en plan som er basert på mange års erfaring, sier Alexander Heen. Han er tidligere bålsjef og sitter også i et samarbeidsutvalg som jobber for å gjøre forholdene rundt Slinningsbålet så gode som mulig.

– I år blir det også envegskjøring, men vi lar trafikken gå den andre vegen enn det som har vært vanlig de siste årene. Det blir innkjøring fra Kaptein Linges veg på nordsida og langs Hessavegen til Hessaskaret. På Slinningsodden er all stans og parkering forbudt, og trafikkvakter skal sørge for at all skilting blir respektert. Vi foreslår at folk setter fra seg bilen hjemme og tar seg ut til Slinningen på andre måter, sier Heen.

Sikkerhetssone

I tillegg til politiet, har bålgjengen også god hjelp fra Røde Kors, Kystvakta, Redningsselskapet, havnevesenet og natteravnene.

– Vi skal etablere ei sikkerhetssone på sytti meter rundt bålet på sjøsida, og den sona skal markeres tydelig, forsikrer bålsjefene.

– Og politiet skal også være ute i båt sammen med bl.a. Redningsselskapet, sier innsatsleder Volen.

Bålgjengen oppfordrer folk så innstendig de bare kan om å droppe glassflaskene denne kvelden, og de gjør også oppmerksom på at det vil bli fyrverkeri i tilfelle noen har med seg hunder som kan bli skremt av slikt.

I fjor ble det også en smule dramatikk da bålet skulle tennes, men bålsjefene sier at de har lært av sine feil.

– I år gjør vi det på en annen og tryggere måte, sier de tre.

Men bålet skal tennes fra toppen. Det er en tradisjon de ikke akter å bryte.

Brannvesenet er også med på det laget som skal gjøre bålfesten trygg og trivelig for alle, men på Volsdalsberga har de senka skuldrene litt nå etter at regnet kom for fullt.

– Vi tror ikke det er nødvendig for å oss å være til stede på Slinningen med noe ekstra mannskap, sier branningeniør Fredrik Steffenssen.

Nå er det bare åtte meter som mangler til bålet har nådd 30 meter over havet, og det skal de greie til lørdag.

– Folk fra hele verden kontakter oss og vil være her på St. Hansaften. Etter verdensrekorden har bålet blitt en kjempe-attraksjon, og det er jo sjølsagt stas, sier Andreas, Mathias og Vetle.

trafikk: Det blir envegskjørt østover med innkjøring i Kaptein Linges veg, og mot vest på Hessa-vegen. Et par tverrforbindelser blir også stengt, og det er all stans forbud på Slinningsodden.