– Det avhenger av publikum. Om jeg ser folk forstår, eller om jeg må komme med en helt annen historie. Det er en veldig dynamisk prosess, forklarer May-Britt Moser til Sunnmørsposten.

Sjelden forestilling

I august skal sunnmøringene få oppleve nobelprisvinneren «live» i en sjelden forestilling i Ålesund og  Fosnavåg i forbindelse med årets Fjord Cadenza.

Forestillingen «Into Whiteness – Lost Memory» ble første gang vist på et symposium for hjerneforskere på Cuba i fjor vinter.

Siden har den blitt vist på Starmus-festivalen i Trondheim pluss et større arrangement for alle ambassadører i Norge, og altså nå for sunnmøringer på Fjord Cadenza.

Collage

Forestillingen er en collage av film, foredrag fra Moser og musikk komponert av sunnmøringen Bertil Palmar Johansen, som for øvrig var festivalkomponist i fjor.

Filmen er laget av professor Johan Magnus Elvemo ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU i Trondheim, og musikken blir framført av TrondheimSolistene.

– Jeg er spontan

– Jeg føler meg veldig ydmyk som får lov til å samarbeide med så fantastiske folk. Jeg får frysninger ved tanken, sier May-Britt Moser om TrondheimSolistene.

– Det spennende med dem er at jeg vet aldri hvem som blir med. Cellisten Øyvind Gimse, som har vært leder inntil for et år siden, har vært med på alt vi har gjort og har representert en trygghet. Vi spiller mye på hverandre. I og med at jeg er så spontan er det også en trygghet at vi har komponist Bertil Palmar Johansen. Han har kontakt med musikerne. Jeg tror de er like spent på hva jeg kommer med, ler Moser.

Spennende nytt

– Blir det en «urframføring»?

– Jeg har ikke begynt å jobbe med innholdet ennå. Men håper å få inn nye ting fra hjerneforskningen som ennå ikke er publisert.

Vi har gått videre. Jeg kan ikke si så mye om det på grunn av publiseringsfrister i forhold til tidsskrifter som Nature, Science, Cell osv. Det som er spesielt med våre historier er at de er bunn solide og likevel revolusjonerende.

– Så det blir spennende nytt på Fjord Cadenza?

– Ja jeg vil påstå det.

Dypdykk i hjernen

–  Folk er veldig gira på hva som skjer på Mars og i verdensrommet. Men hvem forstår hjernen som er like kompleks som verdensrommet? Det har ikke mange hevet seg på. Det er på tide med et dypdykk i hjernen, mener Moser og tilføyer:

– Det fine med musikken er at den er med på å forberede folk til å tune seg inn til å ta imot et budskap.

Dyktige musikere

For meg er det kjempegøy å samarbeide med dyktige musikere. Selv om vi møtes sjelden, så sier det klikk når det først skjer.  Vi har et godt samarbeid, sier Moser.

Ellers prøver de å ligge lavt i terrenget: – Dette er noe vi ønsker å ha som noe veldig spesielt. Hvis vi skal begynne å reise på turne, blir det altfor likt, da begynner jeg å kjede meg, og da blir det farlig, sier Moser.

Hun synes det er fantastisk gøy for henne som sunnmøring å komme med forestillingen til Sunnmøre og håper folk møter opp, og at det blir tid til spørsmål etterpå.

– Men folk må huske på at jeg ikke er spesialist på mennesker. Jeg jobber mest med dyr, presiserer hun.

– Når er en i stand til å reparere hukommelsen?

– Det er et utrolig interessant spørsmål. Først må vi vite hvorfor celler dør og stoppe det, så kan en hjelpe folk til ny hukommelse. Det som er tapt av minne er tapt. Men en kan hjelpe personer til å legge nye minner, sier May-Britt Moser.

– Vi gleder oss masse til å vise forestillingen hjemme på Sunnmøre, sier May-Britt Moser og Bertil Palmar Johansen. Foto: Terje Svaan.