I likhet med mange andre på hans alder går sønnen Phillip Matheo (9) på aktivitetsskole (SFO) fram til moren er ferdig på jobb. Mens klassekameratene etter hvert vil slutte og klare seg sjøl etter skoletid, vil Phillip være avhengig av å ha voksne rundt seg heile tida, også fra 5. til 7. klasse.

Det vil medføre en ekstrautgift for moren som andre foreldre slipper.

– Satsen i dag er 2.802 kroner i måneden, og den økes jo stadig. Det blir en ekstrautgift i hundretusenkronersklassen, sier Lid.

Et flertall på Stortinget har bedt regjeringen se på praksisen. I dag er det store forskjeller i hva slags tilbud kommunene tilbyr barn med særskilte behov etter skoletid fra 4. klasse. Stadig flere har innført betalingsfri SFO for denne gruppa.

– Særskatt

I et leserinnlegg har Lid kalt det for en særskatt for foreldre med handikappede barn.

–  Det er urettferdig atkommuner rundt om i Norge tilbyr akkurat det samme tilbudet som vivil måtte betale for. Det straffer foreldrene som har dette behovet. Hadde Phillip klartseg hjemme aleine som andre barn, hadde vi jo ikke trengt det, sierLid.

Trives: Phillip trives på SFO - eller aktivitetsskole, som det heter på Spjelkavik barneskole.

Phillip, som er moderat psykisk utviklingshemmet, trives på aktivitetsskolen på Spjelkavik barneskole. Her har han trygge voksne som kjenner ham og faste rutiner.

–  Her får han ting han ikke får hjemme.Han har bedre utbytte av å være med andre barn enn hjemme med en assistent for eksempel. Skolen har fått til et veldig godt opplegg og det er betryggende for meg som mor, sier Lid.

Gjelder 14 barn

I dag gjelder avgiften 14 barn i Ålesund kommune. Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) har engasjert seg i saka. Lokallagsleder Janne Muri sier at dette gjelder få foreldre, men at det er en viktig prinsippsak.

– Dette er en ekstra belastning på disse foreldrene som ønsker å være i fullt arbeid. Det er ikke noen som ønsker å ha barna på SFO når de er så gamle, så det er ikke et system som vil bli utnytta, mener Muri.

– Ålesund kommune har vært flinke med å ordne et opplegg for disse barna fra de er 13 år, men de trenger også et tilbud fra de er 10.

Rådmannen vil vente

Rådmannen har i sin innstilling foreslått å videreføre ordningen med betaling. Hun peker på ulike offentlige stønader som skal kompensere for merutgifter for foreldre av barn med særskilte behov, og skriver videre at det er viktig at diskusjonen skiller mellom barnas behov for tilbudet, og foreldrenes evne til å betale for det.

"Rådmannen er ikke tilhenger av at det settes et slags likhetstegn mellom denne typen utfordringer og dårlig betalingsevne", skriver hun videre, og foreslår at et alternativ kan være å gjøre betalingsfritaket behovsprøvd.

Rådmannen skriver også at en innføring av betalingsfri vil gi behov for opptakskriterier. Hun foreslår at en tar saka opp igjen for fullt i forbindelse med budsjett og betalingssatser for nye Ålesund.

– Innstillingen fra rådmannen er skuffende. Hun vil jo bare skyveproblemet foran seg. Det er jo ingen andre av kommunene enn Ålesundsom har barn over 4. trinn i SFO i dag, mener Adriana Esmeralda Lid.

Håper de hører: - Jeg håper politikerne hører på oss foreldre, vi som bruker systemet og sitter oppi det. Det er jo ikke så mange det gjelder, sier Lid.