Da hun skulle møte venninnen på Alnes for å gå tur gikk de seg nemlig på to havsuler i vanskeligheter.

– Nebbene deres satt bom fast i hverandre, forteller Reiten til Sunnmørsposten og forklarer at hun ikke helt klarte å avgjøre hva fuglene hadde viklet nebbet inn i.

– Først trodde jeg det var plast, men ved en nærmere inspeksjon så det nesten ut som garn fra et garnnøste, bortsett fra at det var veldig stivt, sier hun. Venninnen tok deretter opp telefonen og ringte til politiet.

– Jeg tror hun ble satt over til Viltnemnda, men det føltes liksom for gale å gå fra dem.

Redningsmann

Ikke lenge etterpå kom en tilfeldig forbipasserende forbi. Sigurd Alnes stoppet opp og spurte om de to venninnene hadde en kniv. Det hadde de.

– Så da endte det med at venninnen min holdt fuglene, han skjærte dem løs og jeg tok bilder, sier Reiten, som synes det var spennende å komme så tett på havsulene. Hun er imidlertid ikke like fornøyd med omstendighetene rundt denne nærkontakten.

– Jeg mener dette er et tydelig bevis på hvor viktig det er at vi rydder opp og tar med oss søppelet vårt. Jeg synes det er flott at det nå har vært engjasert dugnad langs norske strender for å plukke plast, men dette er noe jeg mener alle burde gjøre hele tiden. Det holder ikke å samles for å plukke søppel kun en dag, sier hun.

Den ene fløy og den andre sovnet

Fuglene var tydelig stresset og flakset rundt da redningsaksjonen foregikk. Men etter at de var fri var det litt forskjellige reaksjoner på de to.

– Den ene begynte først å gå bortover. Den så ikke bra ut og jeg trodde den var skadet, men plutselig lettet den og fløy avgårde. Den andre var nok mer sliten, for den ble bare stående, la hodet bakover og sovnet, sier Reite og ler litt. De tre fikk stå å betrakte havsula lenge før den forsvant.