Torsdag i forrige uke ble det første gang observert sjøvann i gropa hvor Ålesund kommune fjerner giftig tjære på tomta til Ystenesgata 6B. Det ble da lagt en oljepølse i gropa for å fjerne oljehinnen.

Konklusjonen ble å observere sjøen, og heller ha oljelenser klare for utlegging i sjø som beredskap.

Sjokkregning

Sunnmørsposten har skrevet om regninga på opprydding av svært forurensa masse på Ysteneset, som underveis har tidoblet seg, til sju millioner kroner. Første estimat var ca. 730.000 kr.

Men fortsatt vet en ikke hvor omfattende forurensningene er.

Et spørsmål kommunen ikke kan svare på er om det blir nødvendig å grave opp innfartsvegen for å fjerne forurenset tjære der.

Akutt fare

Vannivået i gropa på Ysteneset har variert med flo og fjøre.

– Ut fra situasjonen som har oppstått med inntrengning av sjøvann i byggegrop i område med tjæreforurensende masser, er det sannsynlig at det nå foregår en økt spredning til sjø med tidevann i anleggsfasen, skriver Norconsult i en helt fersk rapport fra 18. juni.

De anbefaler nå stopp i videre utgraving østover og gjenfylling av masser i deler av byggegrop som blir påvirket av tidevannet for å hindre videre utrasing samt spredning av tjæreforurenset vann til sjø.

Gravearbeidet i vest, for å fjerne en «innendørs» tjæretank, kan fortsette som planlagt.

– Vi er i en situasjon som mildt sagt kan beskrives som vanskelig faglig og økonomisk, orienterte rådmann Liv Stette i formannskapet tirsdag.

Kommunalsjef Ronny Frekhaug var åpen på at situasjonen har blitt en helt annen enn det som var utgangspunktet.

– Vi kan ikke stoppe opp og må fjerne forurensa masse i tråd med pålegg fra Fylkesmannen. Jeg beklager situasjonen. Dette er gammel forurensing som stammer fra ei anna tid med andre regler og kunnskap, sier Frekhaug til Sunnmørsposten.

Hvem skal betale?

Mer graving, økt tidsbruk, forurenset masse som må kjøres til Trondheim til godkjent deponi – og krav til væsketette konteinere – har bidratt til å skyte kostnadene i været på prosjektet.

Frekhaug er klar på at Ålesund kommune ikke kan betale i det uendelige, og flere må bidra om opprydningen blir enda dyrere.

– Vi er i dialog med huseier i forhold til deling av kostnader, bekrefter Frekhaug.

Kommunen har ikke kommet med formelt krav, ifølge kommunalsjefen.

– Blir det aktuelt å grave ut innfartsveien?

– Det er en ny og egen sak som ikke er avklart. Fylkesmannen må vurdere dette når undersøkelser er gjort og nye tiltaksplaner er utarbeidet, svarer han.

Ålesund kommune regner med å avslutte gravearbeidet ved Ystenesgata 6B i løpet av 14 dager.