Det spørsmålet stilte Kirsti Dale ordføreren.

Hun blei valgt inn i bystyret for Venstre, men vinteren 2016 skifta hun parti.

Som folkevalgt representant har man både rett og plikt til å bli i vervet ut heile valgperioden. Denne retten og plikten påvirkes ikke av at man skifter parti. Dale beholdt derfor plassen sin i bystyret.

– Folk blir forvirret

I bystyret torsdag tok hun opp saka, og stilte spørsmål om ikke hun i stedet kunne omtales som Kristi Dale, Senterpartiet.

– Vi går inn i ei ny tid nå, og velgerne blir forvirret av dette uavhengigestempelet. Det er bare en gammel tradisjon som gjør at bystyret 'straffer' de som bytter parti. Når medlemmer av bystyret går ut av et parti og ikke melder seg inn i et annet parti, er det mer forståelig at disse blir omtalt som uavhengige, sier Kirsti Dale.

– I fellesnemnda for nye Ålesund kalles jeg for Kirsti Dale, Senterpartiet. Jeg ber ordføreren vise raushet og fjerne uavhengig fra mitt navn.

Bystyret skal bestemme

Ordføreren svarte på spørsmålet og åpnet deretter for debatt.

– Hvilken benevnelse som skal brukes er ikke lovregulert, men i Ålesund har vi opplevd dette tidligere, og praksisen har vært at en konsekvent bruker benevnelsen uavhengig når et medlem forlater partiet. Dette er for å tydeliggjøre fakta, og ikke urettmessig tilføre et anna parti flere medlem i bystyret enn det valgresultatet burde tilsi, sa Eva Vinje Aurdal (Ap).

– At Ålesund har denne praksisen, kommer jo at av spørsmålet aldri er reist før. Dette er opp til organet selv å avgjøre, og organet her er da bystyret, sa Kåre Hanken (Sp).

Randi Asbjørnsen (Ålesundlista) foreslo at det kan forberedes en grundigere sak til bystyret, som så kan ta stilling til om hun kan endre tittel. Dette fikk hun flertall for.

Alvhild Espeland Bjørge (V), som er i bystyret for partiet som altså har en representant mindre enn velgerne ønska, ser ingen grunn til at Dale ikke kan tituleres med Senterpartiet.

– Å slåss tapte slag har ingenting for seg, sa Bjørge.

Geir Stenseth (Frp) støtta ordføreren.

– Nå har velgerne valgt inn en representant for Senterpartiet. På benken sitter tre. Det gjenspeiler ikke valgresultatet. Hvor representantene sitter bryr jeg meg ikke om, men akkurat valgresultatet er viktig, sa Stenseth.