– Oppryddinga er påbegynt, men langt fra ferdig. Steinmassene på toppen av fyllinga er vekk, men resten ligger igjen, og vi vil anslå at over halvparten av massene som blei dumpa på tomta, fortsatt er der.

Det skriver naboer til ei steinfylling på Emblem i et nytt brev til Ålesund kommune.

Sunnmørsposten har omtalt saka før: I over to år har ei større fylling med overskuddsmasse vært mellomlagra på ei tomt på Emblem i Ålesund. Massa var først lova fjerna i fjor sommer, men i april i år, da dette fortsatt ikke hadde skjedd, skreiv naboene til tomta til kommunen og krevde handling.

Før: Slik så steinhaugen ut før deler av den blei fjerna i månedsskiftet april-mai i år. Foto: PRIVAT

– Ulovlig og ikke godt nok sikra

I brevet den gangen blei det både pekt på at mellomlagringa ikke var omsøkt – og at den ergo var ulovlig, men også at steinhaugen ikke var sikra med gjerde, noe som medførte fare for unger som leika i nærheten. Det sto også at kommunen – etter å ha blitt gjort oppmerksom av naboene på at det ikke var søkt om mellomlagring, ga Prodeco dispensasjon fra å søke, nettopp fordi det var så kort tid igjen til fyllinga skulle fjernes.

– Det har store konsekvenser å få ei fylling innpå seg. Det at en entreprenør tar seg til rette på naboers bekostning uten å ha nødvendig tillatelse i orden, synes vi er svært beklagelig, het det.

NÅ: De største steinene er borte, men resten ligger fortsatt igjen. Naboene anslår at fyllinga fremdeles er tre meter høgere enn opprinnelig høyde på terrenget.

Blei lova fjerna i løpet av kort tid

Brevet fra naboene resulterte kort fortalt i et løfte om handling, men også i en beklagelse fra daglig leder Kjell Johan Anthonsen i Prodeco på at overskuddsmassa hadde blitt liggende så lenge. Han forklarte at massa skulle brukes i et prosjekt et anna sted på Emblem, men at klargjøringa hadde tatt mye mer tid enn de trodde.

– Nå ser ting ut til å gå i orden, og massa blir derfor fjerna i løpet av kort tid, sa han. Siden de ville gå rett på fjerning het det videre at de ikke tenkte å gjøre mer når det gjaldt sikring.

Ber om fyllinga fjernes helt

Men så er altså ikke arbeidet med å fjerne massa fullført, noe som både framgår av det nye brevet til kommunen – så vel som av bilder Sunnmørsposten har fått oversendt.

– Fyllinga er fremdeles tre meter høgere enn opprinnelig høyde på terrenget, og det er nå en måned siden arbeidet med å ta den vekk stoppa. Slik skulle det ikke være, skriver naboene – og ber om at fyllinga fjernes helt, slik det var lova.

Har sikret

– Vi har tatt bort all masse som kunne medføre usikkerhet, flere hundre kubikk, og dermed sikret tomta, sier Kjell Johan Antonsen i Prodeco, og legger til: