Grunnlaget for siktelsen, som er tatt ut av Riksadvokaten, er en episode som skjedde i et klubblokale på Sunnmøre i desember 2016.

Ifølge tiltalen skal mennene ha holdt en mann fanget mot sin vilje. Overgrepene og mishandlingene skal ha foregått over flere timer.

Påtalemyndigheten mener også at mennene i fellesskap tvang fornærmede blant annet til å slå seg selv over hånden med en hammer gjentatte ganger.

– Ingen av de tiltalte forsøkte ved ord eller handling å gripe inn for å forhindre overgrepet, til tross for at de hadde tid og anledning til det, står det i tiltalen.

Alvorlig tiltale

Mandag møtte de fem mennene i Sunnmøre tingretts lokaler i Ålesund.

Rettssaken startet med at aktor Jogeir Nogva las opp den alvorlige tiltalen. Deretter spurte rettens administrator, Svein Eikrem, om de tiltalte erkjenner straffskyld.

Tre av mennene erkjente straffskyld for alle tiltalepunktene, en erkjente delvis skyld, mens en erkjente seg ikke skyldig.

- Det er en sterk og alvorlig sak som handler om en atypisk voldtekt, trusler og vold, sier aktor Jogeir Nogva til Sunnmørsposten.

Nogva forteller at det var en utbryter fra miljøet som fortalte om episoden.

- Saka var opprinnelig henlagt på grunn av bevisets stilling, men vi fikk ny informasjon som gjorde at vi kunne ta ut tiltale, sier Nogva.

Tøft miljø

Advokat Kirsten Vikesland Mæhle, forsvarer en av de tiltalte. Hun ba retten om at de andre tiltalte forlater rettssalen når hennes klient skal forklare seg.

- Han er redd. Han har nylig mottatt trusler fra et MC-miljø i sør-Norge.

Strafferammen for det alvorligste tiltaltepunktet, grov voldtekt begått av flere i fellesskap, er fengsel i inntil 21 år.

En av de tiltalte ble så seint som i forrige uke dømt til fengsel i ett år og to måneder for narkotikakriminalitet i en annen sak.