– Rommet han fikk var et sjokkerende syn for oss begge, og det var med tungt hjerte jeg måtte forlate ham her, skriver en kvinnelig pårørende i et brev til ordføreren, etter at et familiemedlem har hatt et korttidsopphold på Volsdalen bokollektiv.

– Jeg tar dette opp for alle vi eldre i Ålesund kommune. Det er en skam og nedverdigende for eldre folk å bli tilbudt slike plasser. Noe må gjøres. Slik kan vi ikke ha det, skriver hun i brevet, med bilder av forholdene vedlagt.

BOKOLLEKTIV: Volsdalen bokollektiv drar på åra, og er ikke tilpasset dagens brukerbehov. Kollektivet har 52 faste boenheter og 12 korttidsplasser, og har heldøgnsbemanning. Foto: Marius Simensen

Hun mener pårørende heller ikke får den avlastningen de må ha, når de må levere fra seg sine kjære på et slikt sted. Hun peker på at de ikke kan bruke iPad, og TV-en på eget rom kan heller ikke brukes.

På dagligstuen er det TV, men hvor mange kanaler? spør hun. Hun mener personalet er kjempeflinke, og har ingen klager på dem, men at det må ansettes flere, for de sliter seg helt ut.

– Dra ut og se selv

– De som trenger lange og korte opphold, la de føle seg verdig nok til en trygg og koselig plass, ikke bare en plassering, skriver hun og ber ordføreren ta saka opp med politikerne og besøke institusjonen selv og se.

Ordfører Eva Vinje Aurdal legger seg flat for kritikken.

– Dette er ikke bra nok, vedgår ordføreren.

STYGT: – Dette er ikke bra nok, sier ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal. Foto: Staale Wattø

Bildet av en løs kontakt på rommet og et kummerlig baderom med dusj og vask, som er for trangt for dagens rullestoler til at brukere kan benytte toalettet, har fått ordføreren til å reagere.

– Jeg har tatt saka opp på møtet i administrasjonen. En trenger ikke så mye påfyll på vedlikeholdsbudsjettet for å fikse ei kontakt, og det er noe som skal fikses fortløpende. Kontakta er også blitt fiksa nå, påpeker Vinje Aurdal. Men går en på bygningsmessige ting, så er det ikke mulig å bruke toalettet med dagens rullestoler, for det står en vask inntil dusjen. Dette er ikke kjekt å tilby folk, sier Vinje Aurdal.

Ønsker bedre standard

Hun mener likevel det jobbes godt med å bedre sjukeheimstilbudet i Ålesund, og viser til besøk på Åse og Hatlane, hvor alt er nytt og fint.

– Det skulle ikke forundre meg om de som bor der kan leve til de blir 150! Dette er jo standarden vi ønsker å tilby. Vi ønsker ikke å tilby folk plass under gjennomsnittlig standard i Norge, slik som i dette eksempelet, sier Vinge Aurdal.

Ut ifra bildene kan det se ut som at det er mugg på veggene, men dette er noe Aurdal bestemt avviser. Rommene har verken mugg eller utgjør noen form for helsefare, påpeker hun. Ålesund Kommunale Eiendom (ÅKE) har nylig varslet investeringsbehov og etterslep på vedlikehold på over 1,5 mrd. kroner for kommunale bygg i Ålesund.

– Det jobbes med å utbedre

– Etterslepet på vedlikeholdet er kanskje den største arvesynda vi har. Men når vi er ute av ROBEK, håper vi at vi får økonomiske muskler til å ta tak på dette. Hovedproblemet på Volsdalen bokollektiv er at det ikke er egnet for rullestoler, og at det er stygt. Men det jobbes med å lage bedre lokaler der, sier ordføreren.

Hun understreker også at en ikke skal måtte gå ned i standard når en har et omsorgsbehov.

Hun synes også det er bra at den kvinnelige pårørende tok kontakt og sier ifra. Den kvinnelige varsleren vil også få en direkte tilbakemelding fra ordføreren.