– Vi vil nok være et supplement til de tradisjonelle guidetjenestene som allerede eksisterer, forteller operasjonsleder for Ålesund i Experio AS, Iver Høegh Krohn Viddal.

Sammen med den tidligere NRK-profilen Jon Henriksen møter han Sunnmørsposten utenfor redaksjonen. Dette for å demonstrere den nye guide-appen «Hopperguide», som bruker GPS og lyd for at folk skal kunne utforske nye steder på egen hånd.

Ny måte å bli guidet på

Vi trasker bortover mot Ålesund fengsel, som er den nærmeste severdigheten. Viddal forteller at de ikke har som mål å utkonkurrere guidenæringen, men å være et supplement.

– Vårt tilbud passer nok mer til de som ikke ønsker å gå i flokk og liker å utforske på egen hånd, forteller han.

GPS-en viser at vi er nærme Ålesund fengsel. Når vi kommer innenfor den blå sirkelen kommer Henriksens stemme automatisk for å fortelle historien til fengselet.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk Jon til å lese inn for oss, siden han har en så behagelig stemme, sier Viddal, og forteller videre at Henriksen nå er ansatt som redaksjonssjef i selskapet.

Flere samarbeidspartnere

Idéen til appen kom i 2004, da grunnlegger Bjørnar Sørberg fikk sin første håndholdte GPS. Han tenkte det ville vært artig om den kunne fortelle om interessepunkter i nærheten.

– Etter å ha sett mengder av forvirrede turister en sommerdag i Molde, bestemte han seg for å starte utviklingen av appen, forteller Viddal.

– Siden det ikke finnes turistkontor der, tenkte han at noe slikt kunne vært midt i blinken for dem. Så kom han i kontakt med to gründere i Ålesund som hadde jobbet med den samme idéen siden 2009, og samarbeidet kom raskt i gang.

Selskapet har teknisk avdeling i Molde, og produksjonsavdeling med eget lydstudio i Volsdalen i Ålesund.

Viddal forteller videre at de har inngått samarbeid med flere samarbeidspartnere.

– Akkurat nå har vi samarbeid med FRAM, Destinasjon Ålesund og Sunnmøre og Visit Nordvest. I tillegg har vi et samarbeidsprosjekt med NSB på Raumabanen, sier han, og legger til at de er veldig fornøyd med brukerresponsen så langt.

– Først under testingsfasen var det bare nordmenn som brukte den, men etter hvert så har det kommet flere og flere fra utlandet også. Lokalbefolkningen har også vært utrolig positive, og mange har kommet med tips om flere ting vi kan ha med. Det har vært utrolig artig for oss, spesielt siden vi har brukt minimalt med penger på markedsføring så langt.

Gratis, enn så lenge

Per dags dato er appen tilgjengelig på to språk, norsk og engelsk. Viddal forteller at de har planer for flere språk senere.

– Japansk og tysk er under produksjon nå, og så får vi se hvilke andre vi får til senere.

I dag er også appen gratis, noe Viddal håper den fortsatt vil være i fremtiden.

– Vi ønsker selvfølgelig å holde den gratis, men det er opp til samarbeidspartnerne våre, forteller han.

– I Molde har de vært veldig frempå, og tilbudt seg å dekke noen av kostnadene selv, så om vi får til noe lignende med andre byer hadde det vært kjempeflott.

Appen fungerer også uten mobilnett, da man kan laste ned guiding for området man skal besøke på forhånd.

– Det gjør ingenting for oss nordmenn å bruke mobildata, men for utlendinger, særlig de som kommer langveis fra, så kan det fort bli veldig dyrt dersom man bruker det her. Ved å kunne laste ned på forhånd slipper de å bekymre seg for skyhøge regninger når de kommer hjem, sier Viddal og ler godt. Målet er å utvikle en app for alt man trenger av audioguiding.

– Man orker jo ikke å laste ned en ny app for hvert sted man drar til. Derfor er målet vårt at brukeren skal få en sømløs guidetjeneste over hele landet, men samme app, mobil og hodetelefoner, avslutter han.

Går du forbi en severdighet, spilles lydsporet av automatisk. Foto: Even Ørjasæter
Ved hjelp av GPS på en smarttelefon og Google Maps, vet appen hvor du befinner deg. På kartet kan du se hvor neste severdighet er. Foto: Even Ørjasæter