Entreprenøren Skanska har sagt at Helse Møre og Romsdal har tapt flere hundre millioner på å avlyse anbudskonkurransen for bygging av nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal.

Helseforetaket er derimot av en annen oppfatning. De fikk inn fem tilbud, og Hent AS var blant de tre som ikke ble med til forhandlingsbordet.

– Forslagene som er kommet inn fra entreprenørene er å anse som forretningshemmeligheter. Det vi for øvrig kan bekrefte at deler av forslagene berører risikofordeling, fremdrift og vesentlige endringer i konkurranseunderlaget. Dette ansees som vesentlige endringer i henhold til forskrift om offentlige anskaffelser §28-2, sier prosjektdirektør Helle Jensen.

§28-2 går på vesentlige endringer, og at forhandlingene fører til nye betingelser som, dersom de hadde vært en del av den opprinnelige konkurransen, ville ha ført til at andre leverandører potensielt kunne ha deltatt.

Dette betyr det at for eksempel Hent AS kunne levert tilbud nå som det er gjort vesentlige endringer i konkurransegrunnlaget. Derfor mener helseforetaket at de etter loven ikke hadde annet valg enn å gå inn for en ny konkurranse.