Katteeventyr med happy ending:

«Pus» (7) overlevde container-tur fra Ålesund til Island

- Vi hadde gitt opp å finne den. Tenkt at den kanskje var påkjørt. At den nå er funnet i live, er så bra!

I CONTAINER: Her er hun, hokatten «Pus», fotografert i containeren på Island.   Foto: Privat

...og her er katten hjemme i Spjelkavik i Ålesund.   Foto: Privat

Nyheter

Det sier matmor Grete Hove, etter at hokatten «Pus» - savna fra heimen i Spjelkavik siden 9. juni, onsdag denne uka blei funnet: I en container på Island!

Blei med flyttelass

Det har seg nemlig slik, at Hove og familien var naboer til en islandsk familie, som etter å ha bodd i Ålesund noen år, valgte å flytte tilbake til hjemlandet.

- Før flyttelasset deres blei sendt med båt til Island, sto containeren med dette i, like ved huset vår. Og på et tidspunkt, trolig ganske nært opp til den 9., har katten vår kommet seg inn i denne, sier Hove.

- Vi så den ikke etter denne datoen - før vi altså onsdag først fikk tips om at katten kunne ha havna på Island og onsdag kveld sjøle fikk dette bekrefta etter en telefon til Aldís Gunnarsdóttir og Baldvin Johnsen, som de to voksne i den islandske familien heter, legger hun til.

Løst takka være Facebook

For på samme måte som Hove hadde brukt Facebook til å etterlyse katten, hadde Gunnarsdóttir brukt det til å vise fram katten de hadde funnet - og etterlyse eieren.

- Er det noen som mangler en pus? Vi har flytta fra Ålesund til Island, og når vi åpna containeren fant vi ut at der var en pus med oss. Vi vil gjerne finne ut hvem som eier den, skreiv Gunnarsdóttir på gruppa Mistet/funnet Ålesund og omegn. Og med flust av hjelpsomme dyrevenner tok det ikke lang tid før de to var kopla sammen.

Vil ha katten hjem

- Hva skjer med katten nå?

- Etter å ha gitt den godt med mat, har familien levert den til det islandske mattilsynet. Nå ser vi på mulighetene for å få den hjem med fly, uten at vi foreløpig vet om eller når det kan la seg gjøre. Må den for eksempel i karantene, eller kan den slippe, siden den ikke har vært rundt på Island, kun inne i containeren, sier Hove.

- Alle her hjemme savner katten. Vi voksne, fireåringen vår, men også den andre katten vi har, som nå går rundt og leiter etter vennen sin, sier matmor.

- Hvordan tror du den har klart seg? Den kan ha vært innestengt så lenge som i to og ei halv uke?

- Den kan det, og akkurat dette er litt ei gåte. Kanskje har den funnet noe vann, at det for eksempel har danna seg kondens i containeren, ikke vet vi. Men katten var ganske tynn da de fant han, sier hun.

Tynn og veldig redd

Sunnmørsposten har også vært i kontakt med Aldís Gunnarsdóttir. Hun bekrefter historia og har videre sendt oss et bilde av «Pus» i containeren framme på Island.

- Containeren stod ved huset i Spjelkavik fram til 13. juni. Den blei sendt med båt fra Ålesund den 18. og kom til Reykjavik, der vi bor, onsdag, sier hun.

- Hvordan reagerte katten da dere åpna containeren?

- Du, den var veldig redd, og ville først ikke komme. At det var en katt der, var det imidlertid ingen tvil om. Undervegs på turen har den mista mye pels, og det var kattehår overalt. Blant anna var bilen vår, som også var med i containeren, full av hår.

- Eieren sier katten var veldig tynn da dere fant den?

- Det var den, for i containeren var det verken vått eller tørt. Etter at vi fikk lokka den fram gikk vi inn og henta mat og drikke til den, og for å prøve å roe den ned snakka vi også med den. Først på islandsk, til jeg kom på at vi måtte snakke norsk til den, siden det jo er en norsk katt, sier Gunnarsdóttir og ler litt, før hun fortsetter.

- Takk og pris for at båtturen ikke tok ei uke til. Da tror jeg ikke dette hadde endt slik, endt godt.

Oppdatering: Etter at denne saka blei skrevet har Sunnmørsposten vært i kontakt med det islandske mattilsynet - MAST.

Der sier kontorsjef for import og eksport Thorvaldur Thordarson at de i samarbeid med norske myndigheter nå jobber med formalitetene knytta til det å få katten tilbake til Norge.

- Det er norske regler som vil gjelde, og før vi sender katten må vi både vite at vi har aksept fra Norge for å gjøre det, så vel som å få avklart det som har med kostnader å gjøre - at eier er innstilt på å ta disse, sier han uten å utdype.

- Når det gjelder katten, så er den i relativt god form, omstendigheten tatt i betraktning. Den både spiser og drikker godt, legger han til.