Fungerende leder i lokallaget Arne Hunnes i Politiets Fellesforbund bekrefter at Møre og Romsdal politidistrikt har et underskudd på 19 millioner kroner. Hunnes sier at lokallaget har en god dialog med politimesteren når det gjelder økonomien, og at de jobber hardt med å finne løsninger for å stramme inn på pengebruken.

– Det blir gjort tiltak for å spare penger, og vi har satt på vent mange investeringer. Bilinvesteringer er blant annet utsatt. Det er ikke noe heldig utvikling. Vi skyver bare problemet fremover. Det er klart at det er et stort underskudd, og det er bekymringsfullt, sier han.

Må gjøre prioriteringer

I år fikk politidistriktet midler til 15 stillinger, men på grunn av svak økonomi forble disse stillingene ubesatt mesteparten av våren. Disse stillingene blir fylt til høsten. Likevel er Møre og Romsdal Politidistrikt ett av de dårligst bemannet politidistriktet i landet. Målet om å ha to polititjenestepersoner per tusende innbygger blir ikke nådd. Ifølge Hunnes er det nå cirka 1,4 politistillinger per tusende innbygger.

– Ansatte jobber mye og strekker seg langt, men det fører til sjukemeldinger. Det er en alvorlig sak. Det er dedikerte folk som vil gjøre en god jobb, og da er det fortvilende at oppgavene ikke står i stil med ressursene, forteller Hunnes, og legger til at lønningene også er lave i forhold til andre distrikt.

Hunnes sier det store underskuddet vil påvirke tilbudet ut til publikum.

– De viktigste sakene blir prioritert, de som dreier seg om liv og helse. Det vil være de mindre betydningsfulle sakene som blir nedprioritert, selv om vi ikke ønsker det. Men folk skal ikke føle seg utrygge, sier han. Han forteller at de fremdeles omstrukturerer når det gjelder den nye politireformen, og at det fører til kostnader.

– Nærpolitireformen er en kvalitetsreform, og ingen sparereform. Politimesteren driver en nøktern bedrift. Politimesteren har ansvar for budsjettet, og han har fått en ramme fra Politidirektoratet. Jeg mener at rammebetingelsene han har fått er for dårlige, sier han.

Skal i balanse innen året er omme

Visepolitimester Ingmar Farstad forteller at han på torsdag hadde møte med driftsenhetslederne i distriktet for å diskutere sparetiltak som skal gjennomføres. Han vil ikke kommentere hva tiltakene innebærer før han har informert de ansatte, Han sier likevel at målet er å komme i balanse innen året er omme.

– 19 millioner er cirka fire prosent av vårt totalbudsjett. Så vi sier ikke at det er dramatisk, men det er en situasjon der vi må sette oss ned og se på hvordan vi skal komme oss ut av dette underskuddet. Det blir krevende å spare inn og fortsatt ha den drifta vi ønsker å ha. Jeg mener det er realistisk å nå målet. Vi skal jobbe aktivt med dette, sier Farstad.

Politidistriktet fikk 500 millioner kroner for 2018, men Farstad sier han gjerne skulle hatt et større budsjett. Han påpeker at årsaken til underskuddet er sammensatt, og at de ikke har flottet seg.

– Vi har nettopp gjennomført en omstrukturering, og det har vært utfordrende å ha oversikt. Vi har også hatt for mange ansatte i 2018. Dette har sammenheng med at vi i slutten av 2017 ble pålagt å ansette 30 vakante. I tillegg har vi en gammel gjeld som vi har dratt med oss i mange år. Den er på cirka åtte millioner, og vi ikke greid å bli kvitt den

Møre og Romsdal Politidistrikt har i dag 560 ansatte. Farstad understreker at alle ansatte skal fortsette å gjøre jobben sin, men at det blir utfordrende for lederne i politidistriktet fremover når det gjelder å spare penger.

– Vi ønsker å sette inn sparetiltak der publikum ikke blir rammet på noen måte. Vårt største mål er at rettssikkerheten for folk blir ivaretatt, forteller Farstad.

Arne Hunnes i Politiets Fellesforbund synes det er alvorlig med et så stort underskudd. Foto: Privat