– Vi har allerede sendt over spørsmål til kontrollutvalget om hva det er fylkesrådmannen egentlig driver med, sier en skuffet leder i plannemnda for samferdsel, Frps Frank Sve.

Fredag sendte Ottar Brage Guttelvik et notat til fylkesutvalget hvor han ber om at planene om å bygge Nordøyvegen stoppes umiddelbart. Han viser til at de reelle kostnadsoverskridelsene er på 1,2 milliarder kroner, og at hele Nordøyvegprosjektet nå har en totalkostnad på over fem milliarder kroner.

– Fylkesrådmannen kan, med bakgrunn i de store og dramatiske økonomiske konsekvensene en signering av en kontrakt basert på mottatte tilbud vil medføre, ikke annet enn å tilrå at konkurransen blir avlyst nå, skriver Guttelvik i notatet.

– Bryter kommuneloven

– Vi har overhodet ikke konkludert i saka. Vi har ikke fått et forsvarlig administrativt saksutredningrunnlag til å kunne avgjøre om saka skal avsluttes eller om vegen skal bygges, påpeker Sve.

– Vi skal først utrede helt og fullt på grunnlag av inntektene i kommunene, det private næringsliv, få på plass momentet med utvidet bompengetid, ferje og hurtigbåt og statlig medfinansiering. Også skal vi utrede grundig nullalternativet – nemlig hva det vil koste med nye ferjer på Nordøyene og all nødvendig infrastruktur som hører til dersom det ikke blir veg.

Sve understreker at han skriftlig ba om å få saksutredet dette allerede 4. juni i år.

– Disse momentene er åpenbart ting som må ligge til grunn før en sak er forsvarlig utredet etter paragraf 23 i kommuneloven. Og han bryter reglementet, sier Sve.

– De må ikke prøve seg på unnskyldningen om at de ikke har hatt anledning. Det er uforsvarlig å be om å avlyse en sak når grunnlaget ikke er forsvarlig utredet. Jeg er rimelig overraska over at de kan finne på å gjøre noe sånt.

– Det kan godt hende vi må ut og kjøpe saksbehandlingskompetanse et annet sted så lenge vi har en fylkesrådmann som ikke klarer å levere.

En helgs behandlingstid

Saka skal opp i fylkesutvalget førstkommende mandag. Sve mener det er uforsvarlig å komme med et slikt notat to dager før saka skal opp.

– Vi har i realiteten bare helga på å behandle saka i det politiske organet vårt. Hvordan skal jeg få gjort det i en helg? Det er så lite respekt for et folkevalgt system, og min tillit er på bristepunktet, sier Sve.

Tid for å finne løsninger

Ordfører i Haram, Vebjørn Krogsæter, er óg skuffet over fylkesrådmannen.

– Jeg er skuffa over at han ikke vil bruke tid på å finne løsninger, men er ute etter å sette stopper for et prosjekt som jeg opplever at han hele vegen har motarbeidet. Overfor innbyggerne er det viktigste nå å finne en løsning, og da må man bruke den tiden man har i forhold til de tilbudene man har fått. Da må det være vilje, og det er det lokalt og politisk, men jeg er redd for at slik som han uttrykker seg i saksfremlegget, så spiller han fylkeskommunen dårlig.

– Det er tid til å jobbe med prosjektet og få på plass finansiering, og den tiden bør politikerne i fylkesutvalget bruke i stedet for å ta bestemmelser før fylkestinget i oktober.

Sve påpeker at saka er viktig.

– Det er en prøvestein for å se om regionen er liv laga. Om vi ikke kan utrede slike saker og gjøre et ordentlig administrativt arbeid i henholdt til paragraf 23 i kommuneloven, er vi ikke hendt til å arbeide med større samferdselssaker.

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Frank Sve.

Les også fra folkemøtet i Haram i går: Må snu uro til optimisme

Frank Sve (Frp) tar fylkesrådmannens saksbehandling videre til kontrollutvalget. Foto: Nils Harald Ånstad
Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik mener at planene om Nordøyvegen bør avlyses. Foto: Staale Wattø