Det viser en undersøkelse utført av husleie.no blant norske utleiere. Kun 12 prosent mener leietakers jobbsituasjon er viktigst.

– Norske utleiere er en fragmentert gruppe, fra dem som leier ut en hybel eller sokkelleilighet til dem som forvalter mange boliger. Det vises tydelig i tilnærmingen til leietakerne. Mens de profesjonelle utleierne har klare kriterier de går etter, er den subjektive vurderingen mer vanlig blant dem som har en eller et par boliger som de leier ut. Da øker risikoen for å tape penger, i stedet for å tjene penger, på utleie, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no. I Ålesund-området leier Mads Tollås Nation ut tre boliger. For ham er betalingsevnen viktigst og han legger vekt på at leietaker gjerne er unge mennesker som er eller skal ut i jobb. For Tollås Nation er depositum også et viktig element.

– Jeg møter personlig alle mine leietakere, og selv om man ikke kan danne seg et fullstendig bilde ut fra et to timers møte, får jeg dannet meg et bilde av hvordan personene er. Jeg krever også alltid at depositumet er inne på kontoen, før de flytter inn, sier han.

Se ordentlig ut

På spørsmål om hva man må tenke på når man går på visning, forteller Olsen at det først og fremst er én ting.

– Se ordentlig ut. Vi mennesker er enkle vesen, så vi velger vanligvis en som ser ordentlig ut over en som ikke gjør det, sier han.

Ellers er det viktig å presentere seg på en så god måte som mulig. Rett og slett prøve å sette seg selv i et så godt lys som mulig. Olsen minner også om hvor viktig det er for leietaker å benytte seg av muligheten man har på en visning.

– Still de rette spørsmålene og se deg litt kritisk rundt. Det kan være fort gjort å bruke for lite tid på visning også viser det seg at man ikke var helt fornøyd likevel, når man flytter in. Da sitter man litt sånn i saksa siden man faktisk var på visning, sier han.