Sunnmørsposten fortalte forrige uke om Therese Utgård som fikk medhold i en takstklage etter en konsultasjon for datteren ved Sykkylven legesenter.

Men det private legesenteret vil ikke betale tilbake pengene – eller endre praksis. Det kommer fram i en e-post daglig leder Sudarsan Bhatia, har sendt til kommuneledelsen.

Kommunen ga medhold

Det var Sykkylven kommune som ga Utgård medhold i klagen etter at hun mente at hun hadde betalt for mye ved et besøk ved Sykkylven legesenter. Kommunalsjefen tok sin avgjørelse etter å ha vært i dailog med Helfo (Helseøkonomiforvaltningen) og legesenteret.

I e-posten fra legesenteret som ble sendt til kommunalsjefen forrige uke, spør legesenteret om lovhjemmel for vedtaket og hvem som er klageinstans.

Legesenteret støtter seg til et svar de har fått fra Den norske legeforening, og mener at de åpner for å ta betaling etter takst 8. Kort fortalt er taksten et ekspedisjonsgebyr som brukes om legen har utgifter til forsendelser, etter pasientens eget ønske.

Men Utgård - som er lege av bakgrunn og lokalpolitiker i Sykkylven - har forklart at datteren fikk henvisning etter en vanlig konsultasjon. Hun påpeker at dette er dekket av normaltariffen man betaler for legetime.

Flere mener de har betalt for mye

Therese Utgård forteller at hun har fått flere henvendelser fra folk som sier de har opplevd det samme – og hun vil derfor be fylkeslegen se på saken.

Etter at Utgård klaget, fikk hun et brev underskrevet seks leger ved Sykkylven legesenter, hvor hun blir oppfordret til å finne fastlege et annet sted. De begrunnet dette med at de er usikre på om de vil kunne være objektive nok i behandlinga av henne som pasient, men viser også til hennes «åpenbare misnøye» med legesenteret.

Sender saka til fylkeslegen

– Jeg vil både se fylkeslegen se på takstbruken for å få et svar på hva som er korrekt, og en vurdering av det lege-etiske ved at jeg blir bedt om å bytte legesenter. Jeg ønsker selvsagt å ha fastlege i min egen kommune, sier Utgård til Sunnmørsposten.

(saka fortsetter under)

Faksimile Sunnmørposten onsdag 27. juni.

Venter svar fra Helfo

Sunnmørsposten har stilt flere spørsmål til Helfo om hvem som har ansvar for å avgjøre saka, men fikk ikke svar før helga.

Rådmannen i Sykkylven opplyste forrige uke at kommunen ville be kommuneoverlegen vurdere saka. Fordi kommunalsjefen som har håndtert saka er på ferie, vil det trolig ikke skje før seinere i sommer.

Sunnmørsposten har ikke fått noen ved Sykkylven legesenter til å svare på spørsmål om saka.