1. september flytter Mørenot Aquaculture kontoret fra Søvika til Ålesund. Hensikten er å gjøre seg attraktive for potensielle søkere.

– Vi ønsker å tiltrekke oss personer med høy kompetanse. Vi blir 15 personer som skal ha arbeidsplassen vår på Grimmerhaugen, der fem av stillingene blir nye, opplyser adm.dir. Jan Eskil Hollen til Sunnmørsposten.

Mørenot Aquaculture holder til i Søvika og har tolv underselskap langs kysten og i utlandet.

Åpner også i Måløy

I august åpner Mørenot også kontor i Måløy der det blir to nye stillinger.

– Dette er en del av strategien om å konsolidere oss i Nordvest. Vi hadde ikke kunnet satse slik om ikke nye eiere var kommet inn med ny kapital, forklarer Hollen, som har vært fem måneder i bedrifta etter at han slutta i Stokke. Hollen trekker paralleller til sin tidligere arbeidsplass:

– Da jeg kom til Stokke i 2012 var vi knappe 50 medarbeidere. Da jeg gikk ut nå i år, var vi nesten 90. Vi hadde ikke fått til dette uten nye eiere og ny kapital, påpeker han.

Nye eiere i år

De nye eierne var tydelige på at de ville være eiere en avgrenset periode med en tidshorisont på 5–7 år.

Hollen peker på at det må en del strukturelle endringer til for å nå målene om å bli globalt ledende innen fiskeri og oppdrett. Dette gjelder i hovedsak organisk vekst og oppkjøp.

Kjøpte gründerbedrift

I Mørenot blir det også nye stillinger i Hammerfest og i en teknologibedrift i Bodø.

I går kom nyheten om at   Mørenot har kjøpt 86,4 prosent av Plastfabrikken AS i Bodø som ble starta opp av gründer Rune Rørstad. Bedrifta er produsent av Notrobot som er en autonom robot utviklet for å forhindre groe på oppdrettsnøter.

Med oppkjøpet følger også navneskifte. Plastfabrikken AS er blitt Mørenot Robotics AS, og Rørstad fortsetter med en eierandel på 13,6 prosent.

Roboter og automatisering

– Vi ønsker å investere ytterligere i selskapet og forventer en vesentlig økning i aktivitet og arbeidsstyrken ved avdelingen i Bodø i nærmeste framtid. Dette danner grunnlaget for Mørenot Aquacultures satsing på robotisering og automatisering, melder Hollen.

Tre divisjoner

Mørenot-konsernet har tre divisjoner: oppdrett, fiskeri og offshore.

I fjor hadde Mørenot en omsetning på 890 millioner kroner. Oppdrettsdivisjonen, som fordeler seg på 12 ulike selskap, sto for en omsetning på 450 millioner kroner, ifølge Hollen.

Produksjon i Søvik

Konsernet har totalt 550 ansatte. 280 av dem innen oppdrettsdivisjonen. 65 i Søvik.

– Selve notlinet produseres på Hildre, mens sammenstilling av nøter skjer i Søvik, på Vevang, i Øksningan i Nordland, i tillegg til en stor fabrikk sør for Barcelona som gjør størstedelen av sammenstimlingen. Fordi det er mest lønnsomt, forklarer Hollen.

– På grunn av spesielle ønsker fra kunder klarer vi fortsatt å drive i Norge, der vi skreddersyr for kundene.

Flere oppkjøp og børsnotering

– Fiskeri og offshore er et område i vekst?

– Ja, vi forventer absolutt vekst i årene framover.

Vi ønsker å utvikle oss på fiskeri og ser på spesifikke eksportmarked, for eksempel Grønland, Island, USA.

Ser vi 4–5 år framover er ambisjonen å børsnotere Mørenot. Vi ser at det skjer en konsolidering i bransjen og vi ønsker å kjøpe opp flere her i regionen og internasjonalt, sier adm.dir. Eskil Hollen.