Destinasjon Ålesund og Sunnmøre samarbeider med Ålesund sentrumsforening, og søker dispensasjon fra «Lov om helligdagsfred» til søndagsåpne butikker i sentrum av Ålesund tre søndager i sommer.

8.000 cruiseskipsturister

Den første søndagen er 15. juli. Da får Ålesund besøk av flere cruiseskip; MSC Magnifica, Main Schiff 4 og Aidasol, med totalt 7.900 passasjerer denne dagen.

– I tillegg kommer alle de overnattende og dagsbesøkende turistene som vi har om sommeren. I tillegg forventer vi mange tilreisende i forbindelse med Ålesund båtfestival som arrangeres 11.- 15. juli, påpeker reiselivssjef Tom Anker Skrede.

Både båtfestivalen og flere kjøpesentre ønsker å gjøre noe positivt og spennende for cruiseskip-turistene, ifølge reiselivssjefen.

Skape sommerstemning

– I forbindelse med denne store turistdagen, vil vi tilrettelegge for en rekke sentrumsaktiviteter for å skape et hyggelig og aktivt Ålesund sentrum,- for turistene, men også for tilreisende turister fra hele Ålesund og Sunnmøre.

– Åpne butikker denne dagen vil være svært positivt for å skape ei flott sommerstemning på en stor cruisedag en søndag ettermiddag, mener reiselivssjefen.

Også søndag 5. august søkes det om søndagsåpne butikker. da kommer MSC Magnifica, Zenith og Seven Seas Explorer, med totalt 5.200 turister.

Jugendfest og Disney Magic

Søndag 19. august kommer Disney Magic, med drøye 2800 passasjerer.

– Det skal samtidig arrangeres sykkelløp i sentrum av «Nordic Escape», med mange internasjonale gjester. Samme helg arrangeres det også Jugendfest og Minijugend som forventes å trekke publikum fra hele regionen og stort belegg på hotellene i byen, påpeker reiselivssjefen.

Klare

De to siste datoene er ikke endelig avklart med alle samarbeidspartnerne.

– Men 15. juli står veldig mange i byen klar til å gi de tilreisende en unik opplevelse, påpeker Anker Skrede.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har mottatt søknaden, og har nå bedt Sunnmøre politidistrikt om en uttalelse innen førstkommende torsdag.