En grunneier varsla om de ville kaninene. I utgangspunktet ga Mattilsynet grunneier tillatelse til å avlive kaninene, men så viste det seg at eiendommen ligger delvis innenfor et fuglefredingsområde, noe som kompliserte saka. Veldig.

Ikke mindre enn sju offentlige etater er involvert i kaninsaken på Vigra; Mattilsynet, Miljødirektoratet, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Giske kommune, politiet, Statens naturoppsyn og viltnemnda.

Dyrevelferd

Saka gjelder utsetting av husdyr i naturen i strid med reglene i dyrevelferdslova, og er i utgangspunktet ei dyrevelferdssak. Mattilsynet har og anmelde saka til politiet.

– Det er uheldig om kaninene får leve fritt og formere seg på Vigra. Paret har vist at de takler klimaet, og har overlevd vinteren. Det er heller ikke rødrev på øyene, så kaninene har få naturlige fiender. Det er derfor grunn til å tro at bestanden kan øke. Etter vår vurdering kan dette medføre innavl, og i liten grad være å se på som god dyrevelferd på sikt, påpeker seniorrådgiver Astrid Buset på miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Fuglefredingsområde

Men så kommer jussen inn, og den er noe uklar. Er kanin å definere som husdyr eller viltlevende (forvilla) kanin? Avhengig av det, er det ulike tidsrom det er lov å jakte. Men er det «uttak av fremmede organismer» er Miljødirektoratet rette instans å søke. Men jakt på viltlevende kanin er i utgangspunktet forbudt innenfor fuglefredingsområdet.

– Om det ikke lykkes å felle kaninen utenfor verneområdet, kan det søkes fylkesmannen om tillatelse. I og med at kanin er en fremmed art, vil vi vurdere mulig uttak her, i samråd med Statens naturoppsyn, konstaterer fylkesmannen i et brev til Giske kommune.

Ifølge Buset er kaniner som er satt ut i naturen Mattilsynets bord, men i og med at det her dreier seg om et fuglefredingsområde, der fylkesmannen er myndighet, er de blitt spurt om råd. Det skjedde også i fjor sommer, etter at Statens Naturoppsyn oppdaga ville kaniner på øyer ved Grip på Nordmøre, der det var satt opp egne kaninhus, uvisst av hvem. Det ble definert som et mysterium.

Smitterisiko

– Men kaniner er i artsdatabanken satt opp fra lav risiko, til høy risiko med hensyn til smitte, forteller Buset. I verste fall, kan smitte medføre fullstendig utryddelse av hare, selv om dette ikke er relevant for forholdet på Vigra pr. dato.

– Det er ikke lov å bare sette ut kaniner slik. De forviller seg og formerer seg. Og problemet på Vigra er at der er jo ikke rev, sier Buset.

Anmeldt

Kristin Ness, avdelingsleder ved Mattilsynet i Ålesund sier at Giske kommune må innhente de nødvendige tillatelser til felling av kaninene.

– Kaniner er ikke en naturlig rase i vår fauna. Kaninene er blitt hensatt i naturen. Vi har anmeldt saka, sier Ness.

Kaninene formerer seg og bør fjernes, i tråd med dyrevelferdslova. Tilfellet på Vigra er utfordrende, fordi det ligger i tilknytning til et naturreservat. Ansvaret for saka videre, ligger hos kommunen, ifølge Ness.

– Hva om noen ønsker å ta hånd om kaninene, og ha de i bur. Er det en mulighet?

– Noen av kaninene har muligens vært ute i tre år. Og de har fått avkom. Disse er ikke vant til folk. En vil jo få et vilt dyr som ikke er tamt i det hele tatt. Det vil bli veldig stressende for dyr som blir fanga, sier Ness.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med grunneier.

– Kaninene lever og springer rundt omkring, forteller han. Nå avventer han beskjed fra kommunen.

– Vi har ikke behandla saka. Vi skal diskutere denne saka i dag, sier Angelica Talley, avdelingsingeniør i Giske kommune.