Den siste tida har en hvalross blitt observert flere steder på Sunnmøre, blant annet utenfor Fosnavåg og på Vigra. Den er også rapportert å ha blitt sett på Runde og på Brandal.

Nå viser det seg at BBC gjorde hvalrossen til kjendis for en måneds tid siden. Den skal ha blitt observert på andre siden av nordsjøen på Shetland, Orkenøyene og på vestkysten av Skottland.

På sin ferd har han fått navnet «Wally». Navnet spiller på en britisk tegneserie, «Where’s Wally»,  hvor man skal forsøke å finne Wally på tegningene.

Etter å ha skapt mild furore på de britiske øyene, ser det ut til at turen for Wally har gått over nordsjøen og under vann og til Nordvestlandet.

Indentifikasjon bekreftet

Trond Østrem, akvarist og innsamlingsansvarlig ved Atlanterhavsparken, er trygg på at det dreier seg om den samme hvalrossen.

– Ser man på luffene så har den et veldig sår på samme sted. Det er samme avstand mellom støttennene og de har samme lengde. Jeg er sikker på at det er den samme, sier Østrem.

Han sier at det sannsynligvis er noe som ikke stemmer med den, men at det kan godt hende den likevel har det bra.

– Det hender at de mister stedsansen og roter seg vekk. Da fyker de rundt og havner her og der. Det er sjeldent, men det skjer, forteller akvaristen.

Hører hjemme i Arktis

– Det kan hende den klarer å ta til seg mat, men hvis det var naturlig for den å være her så ville det ha vært flere som kom.

Hvalrossen kan hele bli 1700 kilo og 3,5 meter lang. Den kan opptre i flokker på flere tusen dyr og var tidligere utbredt i arktiske havområder.

I Atlanterhavet er den ifølge SNL å finne fra det østelige Canada og vestlige Grønland, og fra Øst-Grønland over Svalbard til Karahavet, og ved Laptevhavet utenfor Sibir.

Om man treffer på hvalrossen, så bør man holde avstand og la den få fred.

Her er Wally på svømmetur utenfor Fosnavågen. Foto: Bjørnar Torvholm Sævik