Ble med container til Island:

Nå er «Pus» hjemme igjen

Etter å ha blitt med et flyttelass til Island, er katten endelig hjemme i Spjelkavik igjen.

Bytter navn Etter turen til Island bytter katten navn fra "Pus" til "Snorri", etter islendingen som seilte fra Island til Norge og tilbake.   Foto: Marius Simensen

Nyheter

I forrige uke skrev Sunnmørsposten om katten "Pus" som plutselig dukket opp på Island, etter å ha vært savnet fra Spjelkavik i Ålesund siden 9. juni.

Det viste seg at Pus hadde blitt med flyttelasset til de islandske naboene, som hadde bestemt seg for å flytte tilbake til hjemlandet.

- Før flyttelasset deres ble sendt med båt til Island, sto containeren med dette i, like ved huset vårt. Og på et tidspunkt, trolig ganske nært opp til den 9., har katten vår kommet seg inn i denne, har matmor Grete Hove tidligere fortalt til Sunnmørsposten.

Da Aldìs Gunnarsdòttir og Baldvin Johnsen åpnet containeren på Island, ble de møtt av mye pels, og fant til slutt en tynn og redd Pus i containeren. Etter hvert fikk de overlevert katten til det islandske mattilsynet (MAST).

Gledelig gjensyn

Tirsdag ettermiddag er Pus trygt tilbake hos en glad familie i Spjelkavik. Aller ivrigst er kanskje fireåringen i huset Noah, som tidlig tirsdag spratt om for å se om farens bil stod utenfor. Denne gangen gikk reisen nemlig ikke til sjøs. Pus returnerte nemlig til Ålesund med fly og bil.

Lang reise Grete Hove kan fortelle en ganske spesiell reise om katten som reiste til Island og tilbake.   Foto: Marius Simensen

Johnsen pendler til Norge, og da det fredag ble gitt klarsignal til å sende katten tilbake til familien Hove, ble det bestemt at han skulle ta med seg katten på flyet til Gardemoen mandag kveld. På Gardemoen møtte han mannen til Hove, som i natt startet kjøreturen tilbake til Ålesund.

- Det var utrolig bra at Baldvin (Johansen) kunne ta med seg katten, så vi kunne gjøre dette kjapt. Det er veldig kjekt å ha Pus tilbake, og endelig få lukket dette kapittelet. Det har vært mange telefoner de siste dagene. Det har også vært til stor hjelp at Baldvin kan norsk og fikset og ordnet på Island. Det har gjort saken mye lettere for oss, sier Hove.

Møtt med forståelse

I tillegg til familien på Island roser også Hove det islandske mattilsynet.

- Mattilsynet har vært imøtekommende, og vi har sluppet å betale for å ha katten i karantene. Jeg vil tro de har litt medfølelse for situasjonen vår. Det er ikke akkuratt sånn at vi har forsøkt å smugle katten til Island, sier Hove som ikke har hatt øvrige problemer med å få Pus tilbake til norge.

- Katten har ikke vært ute på Island, og det er jo en norsk katt, så det har ikke vært noen problemer med mattilsynet her i Norge heller, sier Hove.

I god form

Hun kan melde at Pus ser ut til å finne seg godt til rette hjemme igjen i Ålesund. Riktignok er katten blitt en del tynnere av reisen, men er ellers i god form.

- Hun begynner å bli seg selv igjen, men det var en katt med store øyne som klamret seg fast til meg tidligere i dag, sier Hove og legger til at familens andre katt foreløpig har knurret litt mot den tilbakevendte søsteren.

- Det går seg nok til, sier Hove.

Navnebytte

Katten som bestemte seg for å bli hjemme da Pus dro på tur heter forøvring Pus2. Men fra nå av skal ikke kattene lenger dele navn. Pusen som tok en svipptur innom Island bytter nå navn til Snorri, etter Snorri Sturlason som seilte fra Island til Norge og tilbake på 1200-tallet.

- Et passende navn, slår matmor Hove fast.