Det er nå to år siden det ble oppdaget omfattende skader på fasaden på sørsida og vestsida av sjukehuset på Åse. Plater var festet på bærekonstruksjon som var blitt råtten, og sjukehuset har også hatt fuktproblemer. Problemene har skyldtes feilkonstruksjon, og ikke dårlig vedlikehold, ifølge Helse Møre og Romsdal.

Nytt uttrykk

Nå skal fasadene på sjukehuset bli helt nye. Veggene blir betydelig bedre isolert, og fasadene blir kledd med natureloksert aluminium. Det blir også høgere vindu og bedre utsyn fra rommene, og det blir satt inn varmereflekterende glass som reduserer varmeinnstrålingen. På sørsida av høgblokka og lavblokka blir verandaene innbygd i glass.

I den første fasen av oppgraderingen er det fasadene mot sør og vest på høgblokka og lavblokka som skal utbedres. Oppstarten er 6. august, og denne delen av arbeidet skal avsluttes i oktober 2019. I fase 1 blir gamle fasadeplater demontert, og bygget blir utlektet for 20 cm tillegsissolering. Så skal nye fasadeplater og nye vindu på plass.

Les også: Oppdaget alvorlig konstruksjonsfeil etter over 40 år

Les også: Aurdal slår alarm om sjukehuset i Ålesund

Full drift

Det hele skal skje mens sjukehuset er i full drift, og det er satt krav om støyreduserende tiltak med spesialverktøy, samtidig som drifta av sjukehuset skal gå foran byggeaktiviteten. Vinduene blir under byggeperioden skjermet mot innsyn fra stillas.

Christie & Opsahl

Det er Christie & Opsahl AS som nå har signert kontrakt på fase 1 av prosjektet. Selskapet har også opsjon på fase 2, som gjelder en senere rehabilitering av nord- og østfasadene.

– Det er en omfattende jobb vi skal gi oss i kast med. Fasadene er på totalt ca. 6600 kvadratmeter, skriver prosjektleder Kristine Isaksen og avdelingsleder Vegard Grønstad i en pressemelding.

Den totale rehabiliteringen er delt inn i tre faser. Den første fasen starter nå, og den andre fasen (nord- og østfasadene) har Christie & Opsahl opsjon på. Den tredje fasen er resterende fasader på sjukehuset. Her blir tidspunkt og omfang avhengig av fremdriften i utviklingsplanen for sjukehuset.

Klinikksjef: Mona Aagaard-Nilsen er sjef for klinikk for drift og eiendom i Helse Møre og Romsdal. Foto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø