Edvardsen som selv bor i Steinvågen oppdaget for seks uker siden at noen hadde kastet stein og knust eggene i krykkjereirene ved Steinvågbroa.

– Jeg tenkte at dette forhåpentligvis var en engangshendelse, forteller Edvardsen. Sammen med samboeren fikk hun dyttet vekk steinen i et av reirene med en pinne. Skuffelsen var stor da hun nylig var tilbake og oppdaget at det var nye steiner i reirene.

Les også: Redningsaksjon for krykkje

Melder Kristin Edvardsen har meldt saken til politiet. Foto: Privat

– Dette er faunakriminalitet. Disse er jo på rødlista, og da blir det ekstra alvorlig. Det er bare kjempetrist, mener Edvardsen som kun har sett to kyllinger fordelt på de 10–15 reirene hun har observert ved brua.

– Det ser dårlig ut med kyllinger. Det er ikke så rart når de blir forstyrret, sier hun.

Sterkt truet

Hun får støtte fra Martin Eggen som er naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening.

– Krykkja er kategorisert som sterkt truet på rødlista, som er en av de sterkeste kategoriene. De har hatt en dramatisk tilbakegang langs hele kysten. På bare noen tiår er bestanden redusert med 75 prosent, forteller Eggen og kaller bildene av reirene for forferdelige.

Les også:  Vil byggje krykkje-hyller

– Steinene må være plassert der med viten og vilje. Politiet må ta tak i dette straks. Slike anslag mot sterkt truede arters reir og hekkemuligheter er alvorlig miljøkriminalitet, sier han. Edvardsen har allerede vært i kontakt med politiet. Onsdag ettermiddag sendte de en patrulje til stedet. I etterkant melder de via Twitter at det blir opprettet sak på forholdet.

Nye egg?

Eggen forteller at det er snakk om en hjemmekjær fugl, som kommer tilbake til det samme reiret år etter år. At Edvardsen stusset litt ved at fuglene ikke forlot reiret etter at eggene var knust er altså ikke merkverdig. De bor i reirene i flere måneder, med eller uten kyllinger. I mai begynte hekkingen, men det er fortsatt muligheter for at fuglene kan legge nye egg.

– Men dette er jo en energikrevende prosess for fuglene, så det spørs, sier Eggen.